VIDEO Ústavný sudca Mamojka sa vzdáva funkcie. Prezidentka víta toto rozhodnutie

    0
    Mojmír Mamojka (Autor: TASR)

    Predseda ÚS zvažoval, či podá, alebo nepodá návrh na začatie disciplinárneho konania proti Mamojkovi v súvislosti s medializovanými informáciami o jeho sporných kontaktoch s obžalovaným Marianom Kočnerom.

    Fiačan preveroval, či na tento krok existujú dostatočné dôvody.

    V januári na súde v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka vypovedal o Mamojkovi bývalý siskár, exnovinár a svedok Peter Tóth. Tvrdil, že sa s ním stretol v lete 2018 a odovzdal mu obálku s podaním na Ústavný súd SR na podnet Mariana Kočnera.

    Sudca to v reakcii odmietol, pričom argumentoval aj tým, že senát ÚS, ktorého bol členom, v septembri 2018 odmietol ako zjavne neopodstatnenú sťažnosť Mariana Kočnera. týkajúcu sa jeho väzby.

    Denník N s odvolaním sa na policajné odpočúvanie informoval, že kočner si s Mamojkom písal v júni 2018. Podľa správ z Threemy Mariana Kočnera sa podnikateľ mal pripravovať na stretnutie s Mamojkom na 14. júna 2018. Kočnera zadržala polícia 20. júna 2018.

    Prezidentku SR Mamojkovo rozhodnutie neprekvapilo

    Zdroj: TASR

    Prezidentka SR Zuzana Čaputová víta, že sa ústavný sudca Mojmír Mamojka vzdal svojej funkcie.

    Rozhodnutie Mamojku ju neprekvapilo. Uviedla to v stredu pred vypočutím si správy o činnosti verejnej ochrankyne práv za rok 2019 v parlamente.

    Hlava štátu si myslí, že je v záujme všetkých, aby bol nový ústavný sudca zvolený čo najskôr.

    „Napriek tomu, že parlament má teraz intenzívny program, tak si do svojich priorít zahrnie aj túto prioritu. Je dobré, aby Ústavný súd (ÚS) SR fungoval v plnom zložení,” uviedla Čaputová. Je zároveň rada, že rozhodnutie v stredu z Mamojkovej strany padlo. “Je to v prospech dôveryhodnosti justície,” podotkla prezidentka.

    - Reklama -