Poslanci neodobrili správu o činnosti ombudsmanky za rok 2019. Patakyová reaguje: Úrad ombudsmana nemá zodpovedať predstavám politikov

    0
    Prezidentka SR Zuzana Čaputová prišla na zasadnutie parlamentu vypočuť správu o činnosti verejného ochrancu práv za minulý rok (Autor: TASR)

    Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová v reakcii na hlasovanie  uviedla,  že vníma medzi poslancami Národnej rady (NR) SR nepochopenie obsahu správy o činnosti verejného ochrancu práv (VOP). Viaceré poznámky nepovažuje za vecné.

    Ombudsmanka zároveň vyhlásila, že nevníma inštitút verejného ochrancu práv ako inštitúciu, ktorá má zodpovedať predstavám Národnej rady SR. Vníma preto, že je jej povinnosťou naďalej pokračovať v činnosti.

    Patakyová pred poslancami pripomenula, že nechce rozoštvávať ľudí proti sebe.

    Poslancom vysvetlila, že v oblasti párov rovnakého pohlavia volá po minimálnom právnom rámci a štandarde, ktorý sa požaduje z medzinárodnej úrovne.

    „A nemienim tým atakovať úpravu v Ústave, ktorá hovorí o manželstve ako o jedinečnom zväzku muža a ženy,” povedala s tým, že nikdy parlamentu nehovorila o registrovanom partnerstve, ale o minimálnom právnom rámci, aby sa týmto párom zabezpečila rovnosť pred zákonom.

    „Považujem za významné nedorozumenie tejto otázky,” doplnila s tým, že sa bude snažiť zrozumiteľnejšie venovať tejto téme.

    K otázke práva nenarodeného dieťaťa Patakyová v pléne uviedla, že Ústavný súd SR vo svojom náleze interpretoval, že dieťa pred narodením nie je subjektom práva na život.

    „A čím iným mám byť ja viazaná, než našou ústavou?” pýtala sa poslancov.

    Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) v diskusii v pléne vyjadril podporu Patakyovej, verí, že z funkcie neodstúpi. Patakyovej sa ospravedlnil sa osobné invektívy a upozornil, že diskusia má byť kultivovaná.

    - Reklama -