VIDEO Matovič: Hranice chceme otvoriť čo najskôr, ale…

    0
    Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) (Autor: TASR)

    „Nesmieme otvárať hranice voči krajinám, kde je nejako výrazne viacej chorých ľudí na COVID-19, lebo by sa to znova prelialo k nám a mali by sme tu doma vlastný problém. Robíme maximum, čo môžeme,” povedal premiér.

    Doplnil, že “nechceme mať zatvorené hranice voči nejakej krajine, ak tam nebude reálny dôvod”.

    V momente, keď dôvody pominú, je za to, aby sa hranice otvorili čím skôr.

    Matovič poznamenal, že rúška na voľnom priestranstve možno čoskoro nebudú povinné. Závisieť to však bude od počtu nových prípadov nakazenia novým koronavírusom. Naďalej však vyzýva ľudí, aby boli zodpovední.

    VIDEO Premiér k noseniu rúšok

    Zdroj: TASR

    Premiér poznamenal, že nevie, či by sa čoskoro mohli otvoriť obchodné centrá. Podľa neho sa uvidí, ako rozhodne konzílium odborníkov.

    V NR SR Matovič odpovedal na otázku poslanca Róberta Puciho (Smer-SD), ktorý sa pýtal, ako chce premiér odškodniť ľudí, ktorí museli ísť do štátnej karantény, prišli tam zdraví a v autobuse alebo na izbe s chorými ochoreli na COVID-19.

    Podľa premiéra  nevieme dokázať, či boli ľudia v čase príchodu do štátnej karantény zdraví a nakazili sa až v zariadení. Matovič v odpovedi pripomenul, že môže trvať 14 dní, kým sa prejavia príznaky ochorenia novým koronavírusom, pričom niektorým sa môžu prejaviť príznaky rýchlo.

    „Najprv by sa preto muselo dokázať, že žiadatelia o odškodnenie boli v čase príchodu do karantény objektívne zdraví a že sa nakazili v zariadení,” povedal Matovič s tým, že to nie je možné dokázať.

    Premiér tiež ubezpečil, že štátna karanténa výrazným spôsobom pomohla ochrániť zdravie ľudí.

    „Uvedomujem si, že nemala vždy kvalitu hotelového vyššieho štandardu,” podotkol premiér s tým, že najmä v zariadení v Gabčíkove nie je stav ideálny.

    Matovič si však myslí, že stav v Gabčíkove je vizitkou 12 rokov vlády Smeru-SD.

    Matovič mal tiež odpovedať na otázku poslanca Richarda Rašiho (Smer-SD), či poskytol na štátnu karanténu aj zariadenia, ktoré sú určené len pre neho ako pre premiéra v Trenčianskych Tepliciach a v Starom Smokovci.

    Premiér odpovedal, že doteraz nevedel, že má tieto zariadenia k dispozícii. Poslancom vysvetlil, že ani jedno z týchto zariadení nespĺňa štandardy na ubytovanie repatriantov. V Starom Smokovci by navyše podľa neho mohli ubytovať len 11 osôb a v Trenčianskych Tepliciach by to bolo maximálne šesť osôb s tým, že by tam museli zabezpečiť obslužný personál.

    - Reklama -