Politológ Lenč: Platforma Smeru a ĽSNS… Budú sa zahrávať s nejednotnosťou poslancov OĽaNO – zaprú občas seba či potopia koalíciu?

0
Jozef Lenč, politológ (Autor: TASR)

Platforma za hodnotové Slovensko  to je nový spoločný projekt politikov Smeru a ĽSNS. Odprezentovali ho pred NR SR Ján Podmanický a Marián Kéry zo Smeru spolu s  Tomášom Tarabom a Filipom Kuffom z ĽSNS. Impulzom pre vznik tohto ich spoločného zoskupenia mala byť správa o stave činnosti verejnej ochrankyne ľudských práv Márie Patakyovej, ktorá v parlamente schválená ani nebola. Táto platforma to označuje za porážku liberalizmu a Patakyovej vyčítajú hlavne obhajobu práv ľudí rovnakého pohlavia.  Zdá sa vám to normálne, že sa nám tu spojili politici Smeru a ĽSNS? 

Na jednej strane pre verejnosť je prekvapením, že sa tieto dve strany tak rýchlo spojili po voľbách ako opozičné strany, na druhej strane si myslím, že tí ľudia, ktorí reprezentujú tú platformu, respektíve ľudia, ktorí ju predstavili, majú k sebe blízko, čo sa týka ideí alebo vnímania spoločnosti. Takže to, ktorí ľudia platformu predstavili, prekvapením nie je. To, ktoré strany sa spojili a ako rýchlo po voľbách k sebe našli cestu, Smer a kotlebovci, určite prekvapením je.

 

Oni dokonca vyzývajú aj politikov Kresťanskej únie Annu Záborskú a Richarda Vašečku, ktorí sú v parlamente pod hlavičkou koalície s OĽaNO, aby sa k nim pridali. To je  nejaká irónia? Prvý zákon, ktorý predložia do parlamentu, bude riešiť,  že obchody majú byť v nedeľu zatvorené.

Oni  vycítili, že vo vládnej koalícii nie je zhoda, že sú tam ľudia, ktorí majú názorovo blízko práve k tejto platforme. Snažia sa na jednej strane podkopať jednotu vládnej koalície. Na druhej strane sú aj presvedčení, že títo politici, hoci sa nepridajú k ich platforme, čo sa týka hlasovaní o bodoch, ktoré bude chcieť táto platforma presadiť, tak sa ocitnú v  situácii, že buď zaprú  seba, alebo potopia vlastnú koalíciu. Budú sa s nimi takýmto spôsobom možno aj zahrávať.

 

Čo sa týka Smeru, tam už je v tejto chvíli nejednotnosť minimálne v názoroch na budúceho predsedu.  Vznikol tu tak ďalší črep strany?

Istým spôsobom je to súčasť boja aj o voliča, aj o budúcnosť  Smeru. Ten prerod zo sociálnej demokracie na istý typ národného socializmu bol viditeľný aj vo výrokoch Roberta Fica pred voľbami. Myslím si, že účasť týchto politikov Smeru v tejto platforme, v tejto spolupráci s poslancami kotlebovcov je do istej  miery aj podobou alebo pretavením sa toho súperenia, ktoré teraz prebieha v rámci strany o podobu tejto politickej strany a jej budúcnosti. Je to ukážka, ako bude Smer vyzerať a kto ho bude v konečnom dôsledku reprezentovať – či to bude národno-socialistická strana, alebo sociálno-demokratická strana moderného typu 21. storočia.  

 

Celé to dianie však spustila už spomínaná správa verejnej ochrankyne ľudských práv Márie Patakyovej, nepomohla  jej ani účasť prezidentky Čaputovej v pléne NR SR, ktorá si  ju prišla osobne vypočuť. Síce udržala poslancov v laviciach počas prezentácie, ale hlasovanie sa skončilo, ako sa skončilo  parlament správu neprijal. Úplne sa tým tak devalvuje celé pôsobenie verejného ochrancu práv?

Je to vlastne dôsledok toho, akí politici alebo reprezentanti politických strán sa dostali do národnej rady, hlavne čo sa týka hnutia OĽaNO. Tiež si myslím, že je to hanba vládnej koalície ako takej, ktorá v prvom hlasovaní, kde sa malo ukázať, aká súdržná je vládna koalícia, tak  sa ukázalo, že vlastne to bola len ilúzia tých, ktorí ju vytvárali ako zmenu. Tá zmena možno prišla, ale  paradoxne je to úplne iná zmena, ako si možno aj voliči strán súčasnej vládnej koalície predstavovali  v čase, keď tieto strany volili, prednostne keď dávali hlas hnutiu OĽaNO. Ukazuje sa, že ideová rôznorodosť v rámci vládnej koalície a súčasne aj zodpovednosť za tú koalíciu je vlastne mýtus, že je to  iné, ako si to mnohí predstavovali. 

 

Viete si predstaviť, že by v bývalej vládnej koalícii časť poslancov hlasovala za a časť proti? Že by bola koalícia taká nejednotná?  

Osobne som presvedčený, že za čias predchádzajúcej vládnej koalície by k niečomu takému nedošlo, aby dokonca hlasovala časť poslancov koalície s nedemokratickou opozíciou. Ten pomer hlasov proti prijatiu správy ombudsmanky bol, čo sa týka poslancov hnutia OĽaNo pri tomto hlasovaní dokonca väčší ako pomer hlasov Smeru-SD.

- Reklama -