Česko prechádza do poslednej vlny. Otvára reštaurácie, ruší rúška

    0
    Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch (Autor: Hans Štembera)

    Od 25. mája môžu znova otvoriť hotely, vnútorné priestory reštaurácií, hrady a zámky, interiéry zoologických a botanických záhrad, kempingy a kúpaliská.

    Prevádzku môžu obnoviť i tetovacie a piercingové štúdiá, sauny, soláriá a wellness centrá a alternatívne taxislužby.

    Vnútorné priestory reštaurácií budú môcť byť otvorené do 23.00 h. V čase od 23.00 h do 06.00 h bude ich prevádzka obmedzená na výdaj cez okienko.

    Povolené budú verejné udalosti s účasťou do 300 osôb vrátane tých vo vnútorných priestoroch. V prípade priaznivej epidemiologickej situácie sa od 8. júna kapacita zvýši na 500 osôb a od 22. júna na tisíc.

    Povolené budú aj návštevy v domovoch sociálnych služieb a nemocniciach. Návštevy budú limitované na dvoch príbuzných, ktorí nesmú byť v karanténe.

    Česká vláda od 25. mája zruší povinné nosenie ochranných rúšok na verejnosti. Táto povinnosť však bude naďalej platiť vo vnútorných priestoroch stavieb mimo bydliska, v prostriedkoch verejnej dopravy vrátane taxislužieb a pri blízkom kontakte s ďalšou osobou na miestach, kde sa nachádzajú dve osoby vo vzdialenosti menej než dva metre.

    V priestoroch barov a reštaurácii bude nosenie rúšok povinné; ľudia si ich budú môcť zložiť len počas konzumácie jedál a nápojov.

    Od 25. mája sa obnoví i nepovinná školská výučba pre žiakov prvého stupňa základných škôl.

    Česká republika vo štvrtok zaznamenala 82 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je zatiaľ najvyšší denný nárast v máji. Celkovo sa v ČR infikovalo 8351 ľudí a 293 nákaze podľahlo.

    - Reklama -