V Nórsku sa konajú parlamentné voľby. Prieskumy naznačujú tesný súboj

    0
    Erna Soldbergová (Autor: FOTO TASR - Andrej Galica)

    Solbergovej Konzervatívna strana (Höyre) chce v prípade zisku ďalšieho štvorročného mandátu znížiť dane, kým stredoľavicový blok pod vedením Strany práce (AP) hodlá zvýšenie daní so zámerom zlepšiť verejné služby.

    Výsledok hlasovania môže tiež ovplyvniť kľúčový ropný priemysel tejto škandinávskej krajiny, pretože na sformovanie novej vlády bude s veľkou pravdepodobnosťou potrebná účasť jednej alebo viacerých strán, ktoré požadujú obmedzenie ťažby tejto komodity v arktických vodách pri severnom pobreží Nórska.

    Strana práce a jej spojenci sa počas uplynulého roka umiestňovali v prieskumoch verejnej mienky pred vládnucimi konzervatívcami a ešte donedávna boli považovaní za jasných víťazov volieb. Podpora vlády však stúpla po tom, ako sa postupne začala štátna ekonomika zotavovať z dvojročného prepadu.

    Podľa prieskumov uskutočnených začiatkom mesiaca by Solbergovej štvorstranový blok obsadil v 169-člennom parlamente 85 kresiel, čím by získal väčšinu. Stredoľavicová opozícia lídra AP Jonasa Störea by si zabezpečila 84 kresiel.

    Víťaza volieb čakajú náročné rokovania s ostatnými politickými subjektmi. Strana Zelených chce totiž úplne zastaviť ťažbu ropy, argumentujúc obavami z klimatickej zmeny a znečistenia životného prostredia. Ťažba ropy a zemného plynu však predstavuje takmer polovicu celkových nórskych príjmov z exportu.

    - Reklama -