Okolo Saakašviliho začína byť poriadne horúco. Nezákonné prekročenie hraníc vyšetruje polícia. Od jeho advokátov prišla naliehavá žiadosť

    0
    Michail Saakašvili (Autor: TASR)

    Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na políciu mesta Ľvov, kde sa Saakašvili momentálne zdržiava a kde v nedeľu večer absolvoval večeru s tamojším primátorom.

    Podľa agentúry Interfax si ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s nedeľným incidentom predvolalo poľského veľvyslanca na Ukrajine, aby záležitosť vysvetlil.

    Poradca náčelníka ukrajinskej Štátnej pohraničnej služby Oleh Sloboďan dnes uviedol, že Saakašvili prekročil hranice nezákonne, pretože pri vstupe na územie Ukrajine sa nepodrobil pohraničnej kontrole. Za spáchanie tohto trestného činu hrozí trest odňatia slobody do piatich rokov.

    Za trestný čin dnes Saakašviliho vstup na územie Ukrajiny označil aj ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman, ktorý okrem toho na svojej stránke na sieti Facebooku upozornil, že ide o aj “začiatok ďalšieho útoku niektorých politikov proti ukrajinskej štátnosti”.

    Tlačové agentúry už v nedeľu informovali, že Saakašviliho pri jeho nedeľnom pokuse dostať sa na územie Ukrajiny prišla osobne podporiť aj bývalá ukrajinská premiérka a súčasná opozičná líderka Julija Tymošenková.

    Ukrajinské ministerstvo vnútra označilo Saakašviliho vstup na územie Ukrajiny za provokáciu.

    Saakašvili sa v nedeľu dostal k poľsko-ukrajinskej štátnej hranici autobusom po tom, ako vlak, v ktorom cestoval, nevypravili zo železničnej stanice v Poľsku. K samotnej hranici prišiel Saakašvili pešo. Prechod cez tranzitnú zónu mu potom z ukrajinskej strany prerazila skupina jeho sympatizantov, ktorá sa pritom dostala do potýčok s pohraničníkmi. Tí podľa agentúrnych správ mali rozkaz nepoužiť zbrane.

    Saakašvili je momentálne bez štátnej príslušnosti. Prišiel aj o gruzínsky pas, pretože vo svojej vlasti čelí obvineniam v súvislosti so zásahmi proti demonštrantom a jednej zo súkromných televíznych staníc v období, keď bol vo funkcii hlavy štátu. On tieto opatrenia označuje za politicky motivované.

    V júli mu ukrajinský prezident Petro Porošenko odobral ukrajinské štátne občianstvo. Prezidentská kancelária ako dôvod uviedla, že Saakašvili pred udelením občianstva poskytol nehodnoverné informácie. Samotný Saakašvili bol v tom čase v USA, neskôr navštívil aj Poľsko, Litvu a Maďarsko, pričom nie raz avizoval, že má v úmysle vrátiť sa na Ukrajinu. Kyjev oznámil, že skúma žiadosť Gruzínska, ktoré žiada Saakašvili vydanie na trestné stíhanie.

    Advokáti žiadajú Ukrajinu, aby nepripustila Saakašviliho vydanie do Gruzínska

    Advokáti bývalého gubernátora Odeskej oblasti Michaila Saakašviliho dnes na Štátnu migračnú službu Ukrajiny obrátili so žiadosťou, aby ich mandantovi poskytla dodatočnú ochranu s cieľom nepripustiť jeho deportáciu do Gruzínska. Pre agentúru TASS to dnes uviedol jeden z advokátov, Markijan Galabala.

    Vysvetlil, že v súvislosti so žiadosťou o vydanie Saakašviliho do Gruzínska existujú obavy, že mu tam nezabezpečia právo na spravodlivý súd a nebudú s ním zaobchádzať podľa zákona.

    Advokáti trvajú na tom, aby Saakašvili dostal plnú právnu ochranu, pričom nielen ako osoba bez občianstva s trvalým pobytom na území Ukrajiny, ale aj osoba, ktorá potrebuje ochranu v súlade s medzinárodnými konvenciami.

    Pokiaľ ide o trestné konanie, ktoré sa na Ukrajine môže začať voči Saakašvilimu v súvislosti s jeho nedeľňajším prekročením hraníc s Poľskom a vstupom na územie Ukrajiny, advokát Galabala uviedol, že zatiaľ nedostali žiadne predvolanie na výsluch.

    V tejto súvislosti dodal, že podľa ukrajinských zákonov za ilegálne prekročenie štátnej hranice neexistuje trestnoprávna zodpovednosť, ide len o priestupok. Začatie vyšetrovania voči Saakašvilimu preto označil za “manipuláciu s cieľom vystrašiť Michaila Saakašviliho a jeho stúpencov”.

    Saakašvili bol prezidentom Gruzínska od januára 2004 do novembra 2007 a od januára 2008 do novembra 2013, keď niekoľko dní pred ukončením svojho mandátu z Gruzínska odcestoval a následne žil v USA a na Ukrajine.

    V roku 2014 voči Saakašvilimu v Gruzínsku vzniesli obvinenia zo sprenevery rozpočtových prostriedkov v odhadovanej výške päť miliónov dolárov. Spolu s bývalým premiérom Vanom Merabišvilim Saakašviliho obvinili aj z organizovania fyzického útoku z roku 2005 na exposlanca Valerija Gelašviliho. Okrem toho Saakašvili čelí obvineniu zo zneužitia právomocí v súvislosti s potlačením protestov v roku 2007, raziou v televízii Imedi a nadobudnutím majetku.

    Ukrajinské občianstvo má od mája 2015, keď sa stal aj gubernátorom Odeskej oblasti. V súvislosti s udelením ukrajinského občianstva mu bolo v decembri 2015 pozastavené občianstvo v Gruzínsku. 

    Saakašvili vlani v novembri odstúpil po sporoch s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom z funkcie odeského gubernátora.

    Porošenko mu v júli tohto roku ukrajinské štátne občianstvo odobral. Prezidentská kancelária ako dôvod uviedla, že Saakašvili pred udelením občianstva poskytol nehodnoverné informácie. 

    Samotný Saakašvili bol v tom čase v USA, neskôr navštívil aj Poľsko, Litvu a Maďarsko, pričom nie raz avizoval, že má v úmysle vrátiť sa na Ukrajinu. 

    Na Ukrajinu prišiel v nedeľu: k poľsko-ukrajinským štátnym hraniciam sa dostal autobusom po tom, ako vlak, v ktorom cestoval, nevypravili zo železničnej stanice v Poľsku. K samotnej hranici prišiel Saakašvili pešo. 

    Prechod cez tranzitnú zónu mu potom z ukrajinskej strany prerazila skupina jeho sympatizantov, ktorá sa pritom dostala do potýčok s pohraničníkmi. Tí podľa agentúrnych správ mali rozkaz nepoužiť zbrane. Pre podozrenie z ilegálneho prekročenia hraníc sa prípadom začala zaoberať ukrajinská polícia.

    - Reklama -