Ministrom školstva je dnes Andrej Danko. Mne to pripomína obdobie socializmu, spustil Gröhling zostra

    0
    Branislav Gröhling (SaS) (Autor: archív B.G.)

    „Nemáme dostatok učebníc, nebudeme vedieť, aké výsledky majú naši žiaci a nemáme dostatok asistentov učiteľov. To sú tri vážne nedostatky, ktoré ovplyvňujú tak školy, ako aj samotných pedagógov a študentov,“ uviedol poslanec za SaS.

    Podľa Gröhlinga je alarmujúci stav, keď asistenta učiteľa dostala iba každá tretia škola, ktorá o neho požiadala. Ministerstvo podľa Gröhlingových slov v súčasnosti vykrýva iba 34 % zo žiadaných úväzkov asistentov učiteľov, čo je historické minimum. Pri súčasnom počte ľudí, ktorí sú kvalifikovaní túto prácu vykonávať, by pritom Slovensko podľa neho dokázalo vykryť aspoň polovicu žiadostí, ak by na to boli finančné prostriedky.

    Poslanec však pripustil, že všetky žiadosti by sme neboli schopní pokryť pre nedostatok kvalifikovaných ľudí. Ten pripisuje zlyhaniu vysokoškolských fakúlt, ktoré by mali takýchto ľudí školiť.

    Chceme späť do socializmu?

    Rezort školstva podľa poslanca nezaujíma, čo vedia tohtoroční žiaci piatych ročníkov. Nezáujem ministerstva potvrdzuje podľa neho fakt, že rezort odmietol poskytnúť peniaze na testovanie známe ako Monitor 5. „Mne to pripomína obdobie socializmu, keď sme nič neoverovali, nezisťovali a tvárili sa, že máme dobré školstvo. Tak sa asi chceme vrátiť späť do tohto obdobia“ povedal.

    Riešenia na spomínané problémy sú pritom podľa saskára veľmi jednoduché. Ministerstvo v súčasnosti riadi 17 organizácií s enormným rozpočtom, ktoré ale neplnia svoje funkcie, ako by mali. Už len zúžením počtu či racionalizáciou týchto organizácií by sa pritom podľa Gröhlinga vytvorili finančné prostriedky asi 15 miliónov eur, ktoré by sa dali následne použiť na pokrytie asistentov učiteľov. Monitor 5 by sa zároveň ešte podľa neho stihol, ak by sa ministerstvo rozhýbalo.

    Spomínané problémy v školstve označil poslanec za absolútnu bezradnosť strany SNS. Ministrom školstva je totiž dnes podľa jeho slov Andrej Danko, „znie to absurdne, ale naozaj ho riadi momentálne on a preto to tak vyzerá“, vyhlásil Gröhling.  

    - Reklama -