Lajčák sa ujal funkcie šéfa Valného zhromaždenia OSN. Pozrite sa, akú tému si stanovil

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Zložením sľubu sa zároveň prihlásil k tomu, že si bude plniť povinnosti a vykonávať funkcie zverené mu ako predsedovi VZ OSN v súlade s Chartou OSN “bez toho, aby som požadoval alebo prijímal akékoľvek inštrukcie vo vzťahu k výkonu svojej funkcie od niektorej vlády alebo subjektu mimo OSN”. 

    Minister Lajčák sa stal druhým predsedom VZ, ktorý zložil pri prevzatí funkcie sľub ustanovený rezolúciou VZ OSN zo dňa 13. septembra 2016. Rezolúcia nazvaná “Revitalizácia práce Valného zhromaždenia” tiež stanovila etický kódex predsedu. 

    Tohtoročné zasadnutie Valného zhromaždenia OSN sa začína dnes a potrvá do 17. septembra 2018. Zaoberať sa bude okrem iného posilnením globálneho prístupu k riadeniu migrácie, tvorbou komplexných prístupov na udržanie mieru a prevenciu konfliktov a reformou bezpečnostného a rozvojového piliera OSN a manažmentu organizácie. Tradične posúdi široké spektrum politických, hospodárskych, sociálnych a environmentálnych otázok.

    Šéfa slovenskej diplomacie do funkcie predsedu zvolili predstavitelia členských štátov OSN 31. mája 2017. Zástupca SR získal takúto vysokú pozíciu v systéme OSN vôbec po prvý raz. Zasadnutie VZ OSN sa koná v sídle OSN v americkom New Yorku raz ročne. V pléne tohtoročného VZ OSN vystúpi i prezident Andrej Kiska, ktorý povedie slovenskú delegáciu.

    Témou 72. VZ OSN sú “Ľudia na prvom mieste”; stanovil ju Lajčák

    Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) je  oddnes predsedom 72. Valného zhromaždenia (VZ) OSN. 

    “Predseda VZ je človek, ktorý stojí rok na čele tohto orgánu, je to protokolárne najvyššia funkcia v systéme OSN. V prvom rade stanovuje tému VZ, to znamená to “moje” VZ je 72. v poradí a téma, ktorú som stanovil, je Ľudia na prvom mieste – mier a dôstojný život pre všetkých na udržateľnej planéte,” uviedol minister pre TASR.

    Predseda okrem toho otvára zasadnutie VZ a vedie schôdze. Počas roka sa prijme približne 170 dokumentov, o ktorých je potrebné rokovať. Minister považuje VZ OSN za najreprezentatívnejší orgán na planéte, keďže ako jediný združuje 193 členských štátov s rovnakou váhou hlasu.

    “OSN funguje už dnes kontinuálne. Zdedil som viac než 100 podujatí. Budem sa snažiť do toho vniesť nejaké svoje akcenty a svoje priority, ale, samozrejme, mojou úlohou je posunúť prácu ďalej,” zdôraznil.

    Predseda VZ OSN ďalej zastupuje členské štáty v pravidelnej komunikácii s generálnym tajomníkom OSN, s predsedami ekonomickej a sociálnej rady, zastupuje ich aj VZ navonok – zúčastňuje sa medzinárodných podujatí.

    “Tých úloh je naozaj veľa a skočím do toho rovnými nohami. Presne o týždeň, 19. septembra, začína ten najviditeľnejší vrchol, všeobecná rozprava na najvyššej úrovni, ktorej sa zúčastňuje do 100 hláv štátov, taktiež predsedovia vlád, ministri zahraničných vecí. Rozprava trvá týždeň. Počas nej má predseda VZ aj 80 podujatí denne a to, samozrejme, istým spôsobom stanoví dynamiku práce ďalej,” dodal.

    - Reklama -