Danko sa stal obeťou spravodajskej hry. Dokument, ktorý ho má usvedčovať z korupcie, je pokusom o likvidáciu jeho aj Kaliňáka súčasne. V pozadí môže byť finančná mafia, vyrukovali opozičníci

    0
    Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a podpredsedníčka NR SR Lucia Nicholsonová (SaS) (Autor: TASR)

    Na ministerstve vnútra podľa Nicholsonovej okamžite potom, ako s informáciou vyšla von, nastala takzvaná smrť z oplašenia. „Považujem to za vyfabulované informácie, keďže nedisponujeme materiálmi, o ktorých sa hovorí,“ zareagovala bezprostredne na dokument NAKA prostredníctvom svojho šéfa Petra Hraška.

    Inšpekcia ministerstva vnútra, ktorá sa informáciou zaoberala, však existenciu ani relevantnosť predmetnej informácie nespochybnila. „Je to pridelené do vyšetrovania a zaevidované ako utajovaná písomnosť. Inšpekcia ministerstva vnútra preskúma, či polícia riadne vyšetrila podozrenie o predsedovi SNS,“ povedal predseda inšpekcie Milan Lučanský.

    O formálnej pravosti kriminálnej informácie svedčí podľa Nicholsonovej hneď niekoľko znakov. Dokument totiž obsahuje všetky formálne náležitosti a zdroj, na základe ktorého je dokument vyhotovený, je označený ako vysokodôveryhodný. Obsahuje tiež pečiatku, ktorá potvrdzuje, že dokumnet bol 10. 11. 2016 vložený do informačného systému NAKA. Dokumentmi vloženými do tohto systému sa pritom už nedá ďalej bez stopy manipulovať. Všetky tieto náležitosti podľa Nicholsonovej ukazujú, že vyfabulovať takýto dokument je takmer nemožné. Myslí si však, že je veľmi jednoduché na základe spomenutých formálnych náležitostí overiť existenciu a pravosť predmetného dokumentu.

    Z jedného rezortu – rezortu vnútra – dali dve protichodné stanoviská, ktoré naznačujú, že NAKA tak, ako túto informáciu vyrobila, sa ju snaží teraz stopiť a tváriť sa, že skutok sa znovu nestal, myslí si poslankyňa.

    Nicholsonová preto žiada Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) aj ministerstvo vnútra o jednoznačné vyjadrenie, či je pravdivé tvrdenie NAKA, alebo inšpekcie. Ak by išlo o podvrh a potvrdí to NBÚ aj rezort vnútra, potom je bez právnych následkov možné informáciu zverejniť a poslankyňa je pripravená tak aj urobiť.

    Podľa Nicholsonovej sme dnes svedkami rozkladu právneho štátu. NAKA sa pod vedením Roberta Kaliňáka podľa nej správa rovnako ako kedysi SIS pod vedením Vladimíra Mečiara. Využíva sa na vytváranie kriminálnych informácií, ktoré slúžia ako zbraň na vydieranie a zastrašovanie koaličných partnerov. „Politici vo vládnej koalícii sa nerozhodujú podľa vlastného vedomia a svedomia. Ale na základe zobchodovania takýchto informácií a na základe strachu,“ uviedla saskárka.

    Poslankyňa zároveň vyzvala ministra Kaliňáka, nech sa ku vzniknutej situácii postaví čelom a nech zdôvodní, prečo jeho inštitúcie dávajú protikladné vyjadrenie. Minister podľa jej slov nemá na svojom poste čo robiť a je hrozbou pre krajinu a pre občanov.

    Bezpečnostné zložky sú infiltrované mafiou

    Poslanec za hnutie Sme Rodina Milan Krajniak je presvedčený, že bezpečnostné zložky Slovenskej republiky sú infiltrované mafiou. Dnešná slovenská mafia podľa neho pácha finančnú kriminalitu a na to potrebuje krytie v polícii, spravodajských zložkách aj na Finančnej správe. A táto mafia v bielych golieroch je dnes podľa jeho slov, bohužiaľ, silnejšia ako štát.

    Krajniak si myslí, že predseda národnej rady Andrej Danko sa stal obeťou spravodajskej hry. „Vysokí funkcionári NAKA dostali pokyn rozpracovať druhého najvyššieho ústavného činiteľa SR Andreja Danka. Teraz nasleduje otázka, mohli toto vôbec urobiť bez vedomia ministra Kaliňáka?“ poznamenal poslanec. „Ak to bolo s vedomím ministra vnútra, tak ide o hrubé a flagrantné zneužitie bezpečnostných zložiek štátu na politický boj,“ povedal, no pokračoval s tým, že takto to podľa neho v skutočnosti nebolo.

    Krajniak si myslí, že NAKA rozpracovala Danka bez Kaliňákovho vedomia, čo ale znamená, že políciu potom neriadi minister vnútra, ale z pozadia niekto iný, pričom naznačil, že by to mohla byť práve spomínaná finančná mafia. Podľa poslanca sme svedkami spravodajsko-mocenskej hry, v ktorej ide o pokus o politickú likvidáciu Danka a Kaliňáka súčasne. „Na predsedu národnej rady Andreja Danka sa mali zadovážiť dokumenty slúžiace na jeho kompromitáciu a únikom týchto materiálov mala byť dosiahnutá definitívna politická likvidácia ministra vnútra Roberta Kaliňáka,” vyhlásil Krajniak.

    Nezávislý poslanec Jozef Mihál avizoval aj iniciovanie mimoriadnej schôdze na odvolávanie ministra Kaliňáka.

    - Reklama -