Slovensko je eldorádo pre monopoly a banky, ktoré ozbíjavajú Slovákov, myslí si Krajniak a volá po vyšších daniach pre tieto podniky

    0
    poslanec Milan Krajniak (Sme Rodina) (Autor: TASR)

    Podľa Milana Krajniaka z hnutia Sme rodina máme na Slovensku extrémne sociálne nespravodlivý štát. Podľa neho bohatí bohatnú stále viac a platia na to stále viac bežní ľudia. „Táto Ficova, Dankova a Bugárova vláda s tým absolútne nič nerobí,“ rozhorčil sa. Súčasnú vládu považuje poslanec za extrémne nespravodlivú.

    Krajniak uviedol dva príklady. Prvým je podľa neho zisk marže energetických podnikov. Celosvetovo predstavuje čistý zisk energetických firiem priemerne 9,41 %. V Nemecko je to len 2,3 %. Naproti tomu u nás zarába energetický monopol SPP nepomerne viac. V 2015 išlo o 27 % a minulý rok dokonca až o 37 %, čo Krajniak označil za nehorázne okrádanie zo strany energetického monopolu. „Energetický monopol SPP zarába na Slovákoch desaťkrát viac ako energetické firmy v západnej Európe,“ uviedol.

    Toto podľa neho rozhodne nie je jadro, s ktorým sa premiér Robert Fico v poslednom období tak často oháňa. „Fico nás vedie rovno na ekonomickú perifériu,“ myslí si poslanec.

    Druhý príklad demonštroval Krajniak na pokladníčke v obchode, ktorá za 10 minút svojej práce dostane približne 50 centov. Naproti nej však stojí banka, ktorá za vystavenie jediného potvrdenia zoberie aj 20 eur. „Toto je ekonomický extrémizmus, ktorý extrémne sociálne nespravodlivá vláda Roberta Fica toleruje už roky,“ rozohnil sa.

    Hnutie preto chce, aby energetické monopoly platili daň v sume 50 % zo zisku a banky, poisťovne a telekomunikačné spoločnosti 33 % zo zisku. „Nech aspoň keď Slovákov ozbíjajú, tak nemôžu vyniesť tieto peniaze do zahraničia. Nech peniaze ostanú na Slovensku,“ myslí si poslanec. Tieto podniky podľa neho nemôžu platiť rovnakú daň zo zisku ako bežný živnostník.

    Kým tu nebude daňová spravodlivosť, ľudia sa podľa jeho slov nebudú mať lepšie. Súčasnú situáciu označil za eldorádo pre monopoly, banky, poisťovne a telekomunikačných operátorov.

     

    - Reklama -