Britská polícia zadržala podozrivého v prípade útoku v metre

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Muža zatkli v prístave v meste Dover na juhovýchode Anglicka na základe zákona o boji proti terorizmu a polícia grófstva Kent ho zadržiava na miestnej policajnej stanici, informovala spravodajská stanica BBC.

    V piatok počas raňajšej dopravnej špičky vybuchla na stanici metra Parsons Green v jednom z vozňov podomácky vyrobená bomba, čo viedlo k zraneniu 29 ľudí. Nálož podľa polície explodovala len “čiastočne” a nikto zo zranených nebol v ohrození života.

    V Británii vyhlásili po útoku najvyšší, “kritický”, stupeň ohrozenia teroristickými útokmi. Po celej krajine posilnili policajné hliadky, ktoré pri ochrane dôležitých objektov a občanov podporujú od dnešného dňa aj príslušníci armády.

    Nadzemnú stanicu metra Parsons Green neďaleko centra britskej metropoly v noci na dnes znova otvorili pre prevádzku.

    K útoku sa prihlásila džihádistická skupina Islamský štát (IS). Šéf protiteroristických operácií Metropolitnej polície Mark Rowley však vyhlásil, že IS takéto vyhlásenia vydáva “bežne” bez ohľadu na to, či bol v kontakte s páchateľmi, alebo nie. Rowley požiadal verejnosť, aby zostala ostražitá, ale nebola “vyľakaná”.

    Britské médiá uvádzajú, že polícia má zrejme indície o viacerých páchateľoch – čo môže vyplývať z toho, že jej predstavitelia opakovane hovoria o “podozrivých”, nie o “jednom alebo viacerých podozrivých”.

    Podľa BBC bola bomba zhotovená podobne ako nálož pri májovom atentáte v Manchestri, pri ktorom zahynulo 22 ľudí. Noviny Guardian uviedli, že polícia už vyhodnocuje zábery z bezpečnostných kamier zachytávajúce, ako muž s bombou nastupuje do metra.

    - Reklama -