Bol som znásilnený pod čepeľou noža, priznal politik. Švédsko je zdesené

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Patrik Liljeglöd je vodcom bunky Ľavicovej strany v štyridsaťtisícovom Falune a ako miestny politik na seba nestrháva až takú veľkú pozornosť. Jeho nedávny status na Facebooku mu však priniesol takmer celonárodnú pozornosť. Liljeglöd vo svojom komentári priznal, že ho koncom júla znásilnil neznámy páchateľ, keď sa v neskorých večerných hodinách vracal k sebe domov.

    „Zrazu sa ku mne priblížil neznámy muž a vyhrážal sa mi nožom. Fyzicky ma potom napadol a znásilnil za použitia čepele noža. Pokrikoval na mňa, že som žena, ľavičiar a zradca,“ napísal predstaviteľ strany, ktorá až do svojho premenovania v roku 1990 niesla názov Švédska komunistická strana. Ľavicová strana je súčasťou parlamentných strán a je vnímaná ako spojenec vládnucich socialistov a zelených.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    Polícia sa nazdáva, že Liljeglöd bol napadnutý a mimoriadne bolestivo znásilnený za svoje politické názory. Avšak aj po niekoľkých týždňoch od incidentu sa páchateľa nepodarilo vystopovať. Hoci majú obyčajné príspevky tohto politika iba niekoľko desiatok označení páči sa mi to, tentoraz vyjadrilo s jeho osobným komentárom solidaritu a súcit takmer 500 užívateľov Facebooku. „Nepíšem to pre súcit a empatiu, ale preto, že som presvedčený, že musíme vo Švédsku ubrániť demokraciu,“ dodal Liljeglöd.

    Útoky na politikov na všetkých úrovniach vo Švédsku vzrástli v posledných rokoch takmer astronomicky. Ako uvádza server Local, rovnakú skúsenosť priznalo v jednom prieskume pred troma rokmi takmer 30 % oslovených politikov. Väčšina z nich sa sťažovala na osobné útoky vo forme nadávok, vyhrážania a niektorí dokonca hovorili o fyzickom útoku. V porovnaní s rokom 2012 vtedy došlo k zvýšeniu o 8 %, čo možno pripísať aj tomu, že rok 2014 bol volebný.

    - Reklama -