Ruské ministerstvo obrany sa tvrdo postavilo proti Pentagónu. Toto odmietame, nebol to zámer, tvrdí rezolútne Moskva o nálete na postavenia sýrskej opozície

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Predstaviteľ ruského ministerstva, generálmajor Viktor Konašenkov, dnes podľa agentúry TASS uviedol, že o hraniciach operácie proti sýrskym protivládnym povstalcom boli USA vopred informované prostredníctvom oficiálnych komunikačných kanálov.

    Konašenkov vysvetlil, že ruské vojenské letectvo podniká svoje nálety v Sýrii na základe údajov vojenskej rozviedky, ktoré sú ešte preverované z niekoľkých ďalších zdrojov. Uviedol, že pri náletoch ruské lietadlá likvidujú v prvom rade palebné postavenia IS, z ktorých islamisti vedú sústredenú paľbu na pozície sýrskej vládnej armády. 

    Konašenkovovo vyhlásenie je reakciou na obvinenie, ktoré Rusku v sobotu adresoval americký Pentagón, keď tvrdil, že ruské lietadlá zaútočili na ciele v blízkosti sýrskeho mesta Dajr az-Zaur aj keď ruská strana vedela, že sa tam nachádzajú Spojenými štátmi podporované vojenské jednotky a vojenskí poradcovia koaličných síl. Zranenia pri tomto útoku utrpeli šiesti príslušníci Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF), spresnila agentúra AP.  

    Pentagón dodal, že príslušníci koaličných síl, ktorí SDF poskytujú výcvik a podporu neboli zranení. 

    Velenie SDF vo svojom vyhlásení zo soboty dopoludnia uviedlo, že k útoku došlo na východnej strane toku rieky Eufrat v priemyselnej oblasti, ktorá bola nedávno oslobodená od militantov IS. 

    - Reklama -