Starosta talianskeho ostrova sa sťažuje na problémy s migrantmi. Túlajú sa ulicami, kradnú, opíjajú sa a obťažujú ženy i turistov, hovorí o ich vyčíňaní

    0
    Talianská zástava (Autor: SITA)

    “V uplynulom mesiaci sme upadli do anarchie, pravidlá občianskeho života sa nerešpektujú,” povedal dnes starosta Salvatore Martello pre noviny La Repubblica.

    Lampedusa bola dlho stredobodom utečeneckej krízy, no medzičasom tam prichádza len pomerne málo migrantov: z viac než 100.000, ktorí tento rok dorazili do Talianska, ich na Lampeduse registrovali okolo 6200.

    V záchytnom stredisku však policajti sotva kontrolujú, či sa v ňom migranti vôbec zdržiavajú, sťažuje sa Martello. Podľa jeho slov sa následne túlajú ulicami, kradnú, opíjajú sa a obťažujú ženy i turistov, citovala z jeho otvoreného listu tlačová agentúra Ansa.

    Martello v otvorenom liste zverejnenom v sobotu preto žiada uzavretie tamojšieho tzv. hotspotu, ako aj o okamžitý zásah talianskeho ministerstva vnútra. Vláda totiž podľa neho ponechala migrantov na starosť samotnému ostrovu, ktorý má 6000 obyvateľov.

    Bývalá starostka Giusi Nicoliniová, ktorá za angažovanosť v utečeneckej kríze dostala viacero ocenení, naopak obvinila Martella z “terorizmu”. “Je to snaha znova nastoliť atmosféru strachu, ktorá bola na Lampeduse pred mojím zvolením,” uviedla pre agentúra Ansa.

    Nicoliniová bola v úrade od roku 2012, pokým v komunálnych voľbách v lete nezvíťazil jej vyzývateľ. V jednom jej však Martello dal za pravdu: odkedy do Talianska prichádza menej utečencov trasou vedúcou cez Líbyu, odvtedy znova stúpa prílev migrantov z Tuniska, uviedla Nicoliniová.

    - Reklama -