Trump vyzval na reformu OSN. Nedosiahla svoj plný potenciál v dôsledku byrokracie a zlého riadenia, vyhlásil

    0
    Donald Trump (Autor: TASR/AP)

    Podľa Trumpa OSN “nedosiahla svoj plný potenciál v dôsledku byrokracie a zlého riadenia”. Uviedol, že míňa príliš veľa peňazí a má príliš veľa zamestnancov. “Nevidíme výsledky zodpovedajúce tejto investícii,” povedal.

    Uviedol, že žiadny členský štát by nemal brať na seba neúmernú časť nákladov. Zdôraznil však, že USA sa zaväzujú byť partnerom v práci OSN, aby bola “efektívnejšou silou” pre mier na celom svete.

    Trump sa tak vyjadril na Spojenými štátmi organizovanom podujatí na tému reformy 193-člennej svetovej organizácie.

    Vystúpil na ňom aj generálny tajomník OSN Guterres, ktorý zdieľal Trumpovu víziu menej míňajúcej OSN, aby “naplnila svoj celý potenciál”. Organizáciu Spojených národov oslabuje podľa Guterresa byrokracia.

    “Niekto sa ma nedávno opýtal, čo ma budí v noci. Moja odpoveď bola jednoduchá: byrokracia. Roztrieštené štruktúry, skostnatené procedúry, nekonečná byrokracia,” povedal generálny tajomník OSN.

    “Keby chcel niekto zvonka oslabiť OSN, neprišiel by s lepším spôsobom, ako to urobiť, než zavedením pravidiel, aké sme si pre seba vytvorili my sami,” pokračoval Guterres. Priznal, že sa niekedy sám seba pýta, či to nebolo sprisahanie vytvoriť tie pravidlá tak, aby boli neúčinné.

    - Reklama -