Zákaz hidžábu? Somálčanka zažalovala českú školu. Na súde nepochodila

    0
    Česká vlajka (Autor: SITA)

    Ayan Jamaal Ahmednuurová so svojou žalobou neuspela už na obvodnom súde v januári tohto roka. Podľa súdu sa Somálčanke diskrimináciu preukázať nepodarilo. Predovšetkým nesplnila podmienky pre začatie štúdia.

    “Podstatné bolo skúmať, či žalobkyňa vôbec splnila predpoklady pre to, aby sa stala študentkou. Len tak by mohla uplatňovať svoj nárok podľa antidiskriminačného zákona,” konštatovala sudkyňa.

    Somálčanka, ktorá má v Česku azyl od roku 2011, podľa súdu nepredložila do začatia školského roka požadované povolenie k pobytu, a to navzdory dohode. Do formulára o zanechaní štúdia navyše podľa súdu vyplnila ako dôvod zákaz nosenia hidžábu až následne.

    Ahmednuurová naopak tvrdila, že školu opustila kvôli tomu, že ju riaditeľka Ivanka Kohoutová pri začatí školského roka v septembri 2013 vyzvala, aby si sňala hidžáb. Podľa Somálčanky boli pritom pôvodne dohodnuté na tom, že šatku bude odkladať len pri ošetrovateľskej praxi. Riaditeľka údajne nepristúpila ani na alternatívu, že by Somálčanka mala pri vyučovaní zahalený iba krk.

    Súd vyvolal veľký záujem verejnosti. Počas pojednávania prišlo riaditeľku školy podporiť mnoho ľudí.

    Škola trvá na tom, že má právo stanoviť si pravidlá odievania i obmedziť náboženskú slobodu, a to aj preto, že zaisťuje bezpečnosť žiakov a zachovanie sekulárneho školstva.

    Právnička Somálčanky a ombudsmanka Anna Šabatová naopak upozorňujú na to, že prejav viery je možné obmedziť len zákonom, a nie menej záväznými predpismi vrátane školského poriadku.

    - Reklama -