Národy, prebuďte sa! Volám po oživení ich hrdosti. USA nebudú vnucovať svoj štýl života, oznámil Donald J. Trump v OSN. Reakcie na prejav sú brutálne

    0
    Americký prezident Donald Trump (Autor: TASR)

    Najčastejšie sa médiá pozastavovali nad výrazmi, ktoré vraj na diplomatickom fóre nemajú čo robiť a ktoré si zatiaľ žiadny svetový politik netrúfol použiť. Ohromilo najmä Trumpovo posmešné označenie severokórejského lídra Kim Čong-una ako „raketového muža“ (v origináli Rocket Man) a oveľa vážnejšie varovanie, že ak KĽDR neskončí s vývojom jadrových zbraní, čaká ju „totálne zničenie“. Podľa médií je taký útok na členskú krajinu OSN neslýchaný.

    Celý prejav Donalda Trumpa:

    Väčšina médií sa zamerala práve na túto časť jeho prejavu, slovutná BBC dokonca Trumpovo vystúpenie nazvala ako „,Rocket Man‘ speech“. Jej zdesená komentátorka Barbara Plettová Usherová napísala, že niečo také v OSN v živote nevidela. Dokonca to vraj prekonáva aj malebnú scénu, v ktorej kedysi líbyjský vodca Muammar Kaddáfí priamo na rečníckej tribúne štítivo zahodil Chartu OSN, najposvätnejší dokument svetovej organizácie.

    Len niekoľko médií, napríklad kalifornský denník Los Angeles Times, si však v tejto „solídnej dávke legendárnej trumpovskej rétoriky“ (ako prejav ohodnotil pre zmenu komentátor nemeckej stanice Deutsche Welle) všimol zásadnejšie prezidentove myšlienky pre budúcnosť medzinárodného spoločenstva.

    Trump totiž nehovoril len o Severnej Kórei, ale aj o ďalších „ničomných režimoch“. Výslovne spomenul napríklad Irán, ktorého minister zahraničia obratom reagoval, že Trumpov nenávistný prejav patrí do stredoveku a nie do dvadsiateho prvého storočia.

    Ostatné krajiny Trump vyzval, aby sa tomuto zlu postavili. Sú to podľa neho len iné, slušné krajiny, kto môže toto zlo zo sveta vykoreniť. „Ak slušní ľudia a slušné krajiny zostanú stáť bokom historického diania, budú ničomné sily čoraz silnejšie,“ varoval.

    „Voláme po veľkom prebudení národov, oživení ich ideálov, ich hrdosti a vlastenectva,“ vyzval. Práve to predstavuje podľa neho najväčšiu úlohu súčasnosti, z ktorej sa raz budeme spovedať histórii.

    „Vždy budem mať na prvom mieste Ameriku,“ zdôraznil Trump, pričom použil známy slogan America First. „Vy, predstavitelia ďalších krajín, by ste takisto mali klásť na prvé miesto vždy vlastné krajiny,“ vyzval sálu. „Národný štát je stále tým najlepším prostriedkom pokroku,“ uzavrel.

     

     

    Zdroj. Twitter/Donald J. Trump

    Komentátor Los Angeles Times poznamenal, že Trump z tribúny OSN úplne predefinoval americkú zahraničnú politiku. Jeho doktrína národnej zvrchovanosti ako základu medzinárodnej spolupráce je podľa neho vyloženým opakom doterajšej americkej pozície, ktorá stavala na prvé miesto ľudské práva a požiadavku demokracie.

    „My v Amerike sa nehodláme snažiť vnucovať komukoľvek náš štýl života, skôr chceme vytvárať žiarivý príklad pre každého,“ povedal Trump doslova.

    Trump namiesto toho explicitne definoval: „V zahraničnej politike obnovujeme princíp suverenity.“ A vzápätí dodal: „Túto suverenitu musíme zaistiť všade. Od Ukrajiny po Juhočínske more.“ Kritikov vo Washingtone však taká zmienka neuspokojila a okamžite sa ozvali hlasy, že mal výslovne spomenúť rolu Ruska a Číny v týchto sporoch.

    Spravodajca webu nemeckej stanice Deutsche Welle poznamenal, že keď Trump začal hovoriť o potrebe suverenity jednotlivých krajín, nasledovalo zo sály OSN, ktorá by naopak čo najväčšiu časť suverenity jednotlivých národov rada získala, mrazivé ticho.

    - Reklama -