Most-Híd ponúka ideálne riešenie pre Trnavský kraj. Maďarsko posiela cez SMK určité finančné obnosy, tvrdí kandidát na župana Konrád Rigó

0
Konrád Rigó (Autor: mr)

Začnime tradičnou otázkou- prečo ste sa vlastne rozhodli kandidovať za predsedu Trnavského samosprávneho kraja?

Povedal som to už na viacerých fórach, vidím to tak, že na župe sa nič nedeje. Ľudia nevedia nič, čo sa (ne)deje v župe. Veď nepoznajú ani svojich poslancov a k samotnej župe tým pádom nemajú žiaden vzťah.

Tým, že už 12 rokov je na poste predsedu kraja ten istý župan, ktorý je ešte z čias a z radov HZDS, tak si myslím, že je tam treba zmeniť aj vedenie, aj celý prístup.   

Dobre, ale práve to, čo tvrdíte aj vy, že súčasný župan Tibor Mikuš je v úrade nepretržite už od roku 2005, podporuje skôr opačnú teóriu, že voliči majú asi odlišný názor a uznávajú ho, nie?

Jasné, ale hlavne je zvolený do funkcie preto, že župných volieb sa celkovo zúčastňuje veľmi málo ľudí. Nepovedal by som, že voliči to vidia rovnako, skôr nemajú záujem chodiť voliť, čo súvisí už s predtým povedaným, že ľudia sa nestotožňujú so župou.

Čiže hlavnou príčinou, prečo je Tibor Mikuš stále v úrade, je podľa vás akási apatia, respektíve ignorácia zo strany voliča?

Určite áno. Takže tým pádom je teraz úloha každého (kandidáta) vysvetliť, o čom je župa a aké má úlohy. Plus, čo by mohla župa spraviť pre ľudí v daných regiónoch. Lebo tých kompetencií, ktorými župa disponuje, je naozaj veľmi veľa.

Keď sa v súčasnosti pozriete na chod Trnavského samosprávneho kraja, čo  považujete za najväčšie nedostatky, prípadne kde vidíte najvypuklejšie problémy?

Konkrétne v TTSK to vyzerá asi tak, že každý štvrtý rok opravia nejaké cesty. Teraz máme volebný rok, takže to aj trochu vidno (úsmev). Nevidím tam ale žiadnu víziu. A najmä čo sa týka problematiky stredného školstva, ktoré vlastne nie je prepojené so stratégiou vzdelávania a rovnako ani s firmami, ktoré pôsobia v župe.

To považujem za najpodstatnejšie. 

No a druhá vec je, že župa mala napr. veľmi dôležitú kompetenciu v rámci zdravotníctva, pričom to vyriešili tak, že najprv tie nemocnice skoro nechali skrachovať a potom ich v podstate predali súkromným investorom.

Na druhej strane, aké pozitíva sú spojené s Trnavským samosprávnym krajom? Čo v kraji funguje na dobrej úrovni?

Myslím si, že regionálne osvetové strediská, ktoré sú činné v kultúre. To však neplatí výhradne pre TTSK. Ale aj tam to vidím skôr tak, že sú to hlavne samostatné inštitúcie.

Niektoré fungujú správne a dobre, majú výborné výsledky. Ale na strane druhej, niektoré až tak dobre nepracujú a vôbec nevykazujú žiadnu podstatnú činnosť.

Župa má ešte veľmi dôležitú úlohu, čo sa týka sociálnych zariadení. Tam vidím ten pozitívny efekt, že opravili, respektíve obnovili zopár sociálnych zariadení. Tie  priestory a kapacita tých zariadení je však ešte stále na nízkej úrovni. 

Z vašich vyjadrení cítiť, že nie ste príliš spokojný s robotou, ktorá sa vykonala v župe. Vy to chcete zmeniť. Prečo by mal dať volič hlas práve vám?

Som vyštudovaný ekonóm. Pred týždňom uplynul presne rok, čo som v politike, keď som nastúpil na pozíciu štátneho tajomníka ministerstva kultúry.

Mám skúsenosti s podnikaním, štrnásť rokov som viedol vlastnú firmu s 15 zamestnancami. Navyše mám skúsenosti zo zahraničia – pracoval som polroka v Commerzbank v Berlíne, takže som aj jazykovo vybavený.

Myslím teda, že to zázemie je v mojom prípade vcelku stabilné a dobré.

No na druhej strane, Most-Híd ponúka podľa mňa ideálne riešenie hlavne pre Trnavský kraj, lebo základom je myšlienka spolupráce a tu máme dva okresy, kde je väčšina obyvateľov maďarskej národnosti. Tým pádom to napätie, ktoré tam môže vzniknúť medzi severnými a južnými okresmi, bude vďaka filozofii našej strany takmer úplne eliminované. 

Zaujala ma vaša posledná odpoveď, konkrétne pracovné skúsenosti, čo ste spomenuli. Znamená to, že sa teda vo svojej podstate vnímate viac ako manažér než politik?

Asi ani jedno, ani druhé. Napokon aj pojem politik už medzi bežnými ľuďmi príliš dobre nevyznieva. Takže do týchto definícií by som nešiel.

Skôr by som to interpretoval tak, že do tohto (politického) sveta som vstúpil preto, lebo tu vidím spôsob, ako môžem zmeniť veci k lepšiemu. Preto som do toho išiel. 

Vnímate, lepšie povedané sledujete aj počínanie svojich konkurentov, ako sa im darí? Alebo to nijako zvlášť neriešite?

Určite sledujem, čo moji protikandidáti vlastne robia, hoci prieskumy na TTSK som zatiaľ nevidel. Okrem súčasného župana Mikuša tam je tiež  poslanec národnej rady Jozef Viskupič a na juhu máme ešte Józsefa Berényiho, expredsedu SMK.

Keďže Berényi je ale aktuálne podpredsedom župy, vnímam to tak, že jeho cieľom nie je, aby sa stal županom, ale aby sa stal vicežupanom.  

Tým pádom sa aj rysuje ich vzájomná dohoda so županom.

Keď spomínate osobu pána Berényiho, respektíve SMK, tak zhruba pred týždňom prebehli domácimi médiami správy, že Viktor Orbán a vlastne tým pádom aj Fidesz si posilňujú svoj vplyv na juhu Slovenska. A to práve cez mimoparlamentnú stranu SMK. Maďarská vláda dokonca zadotovala viaceré športové kluby, prípadne kultúrne organizácie na slovenskom pohraničí. Ako vnímate tento jav?

Aj včera bola na pôde SMK tlačová konferencia maďarského štátneho tajomníka Arpáda Potápiho spolu s predsedom SMK, pričom je to naozaj tak, že maďarská strana, respektíve Fidesz vidí strategického partnera v SMK. Napokon, to už aj viackrát verejne deklarovali.

Vláda v Maďarsku tak posiela cez SMK určité finančné obnosy a dotácie pre miestne organizácie.

Pre mňa je to zaujímavé skôr z toho pohľadu, aby sa tie dotácie rozdelili transparentne. Lebo z toho hľadiska to vyzerá, že tie peniaze slúžia skôr len na podporu a propágaciu SMK.

Takže to vnímate negatívne?

Samozrejme, to, že sem na Slovensko prúdia peniaze, musím vnímať pozitívne. Otázna je však podľa mňa miera hospodárnosti, respektíve efektívnosti vynaloženia týchto peňazí. 

- Reklama -