PRIESKUM Moslimovia v Európe dôverujú inštitúciám viac ako domáce obyvateľstvo. Tvrdenia, že nie sú integrovaní do spoločnosti, sú úplne spochybnené, tvrdí šéf agentúry

    0
    Ilustračné foto: modliaci sa moslimovia (Autor: TASR)

    Prieskum na vzorke 10.527 osôb, ktoré sa označili za moslimov, sa uskutočnil v 15 členských štátoch EÚ: v Belgicku, na Cypre, v Dánsku, Fínsku, Francúzsku, Grécku, Holandsku, na Malte, v Nemecku, Rakúsku, Slovinsku, Spojenom kráľovstve, Španielsku, Švédsku a Taliansku. Prieskum odráža skúsenosti moslimských prisťahovalcov a ich detí, ktoré sa narodili v EÚ, a odhaľuje, že za uplynulé desaťročie sa postoje verejnosti zmenili nepatrne.

    „Výsledky prieskumu úplne spochybňujú tvrdenie, že moslimovia nie sú integrovaní do spoločnosti. Naopak, sme svedkami dôvery v demokratické inštitúcie, ktorá je vyššia než u väčšiny celkovej populácie,“ uviedol riaditeľ FRA Michael O'Flaherty. Zároveň však upozornil, že každý prípad diskriminácie a zločinu z nenávisti brzdí ich integráciu a znižuje šance nájsť si zamestnanie. „Riskujeme odcudzenie jednotlivcov a ich komunít, čo môže mať nebezpečné dôsledky,“ varoval šéf FRA.

    Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans v reakcii zo správy FRA vyjadril sklamanie z toho, že počas posledných piatich rokov mal takmer každý tretí moslim v EÚ pocit diskriminácie pri hľadaní práce a len 12 percent moslimov nahlásilo najnovšie prípady diskriminácie. „Našich moslimských spoluobčanov chcem uistiť, že Európska komisia nebude tolerovať intoleranciu. Je to v rozpore s našimi hodnotami a zákonmi,“ odkázal.

    Podľa eurokomisárky pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věry Jourovej uvedený prieskum potvrdil, že diskriminácia moslimov je príliš rozšírená, pričom netreba zabúdať na problémy, ktorým v Európe čelia moslimské ženy. Podľa jej slov treba na európskej, vnútroštátnej a miestnej úrovni zabezpečiť dodržiavanie antidiskriminačných opatrení, aby moslimská komunita mohla dôverovať polícii.

    Agentúra EÚ pre základné práva sa v prieskume popri znakoch integrácie, ako je pocit príslušnosti a dôvera vo verejné inštitúcie, zamerala aj na otázky týkajúce sa skúseností s diskrimináciou, obťažovaním a povedomím o právach.

    Medzi kľúčové zistenia FRA patria nasledovné údaje: 76 percent moslimov cíti silné puto ku krajine, v ktorej žijú; 31 percent z tých, ktorí hľadajú zamestnanie, zažilo za uplynulých päť rokov diskrimináciu; 42 percent respondentov, ktorých kontrolovala v uplynulom roku polícia, uviedlo, že sa tak stalo z dôvodu, pretože sú migranti alebo etnická menšina.

    - Reklama -