Si súčasťou babrákov, tak opatrne, povedal Sulík Šebejovi v televíznej debate. Aj ty, reagoval šéf zahraničného výboru

    0
    Líder strany SaS Richard Sulík pred straníckym sídlom Liberálny dom (Autor: TASR)

    Severná Kórea a Trumpova rétorika

    Šéf parlamentného zahraničného výboru František Šebej (Most-Híd) je presvedčený, že svetu nehrozí nukleárna vojna. Aktuálny prelet amerických bombardérov a stíhačiek v blízkosti hraníc Severnej Kórey označil dnes v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 za odpoveď na ďalšie odpálenie rakiet zo strany komunistického režimu ponad Japonsko.

    „Bolo to silné gesto, ktoré malo niečo povedať, rozhodne to ale nebola predohra k ozbrojenému konfliktu,“ povedal Šebej. Nukleárna vojna je podľa neho vysoko nepravdepodobná. „Netreba si zamieňať silnú rétoriku v nejakom prejave s reálnymi úmyslami,“ skonštatoval a prízvukoval, že americké lietadlá neprenikli do severokórejského vzdušného priestoru. Americká administratíva by podľa neho nezačala vojnu bez skutočného dôvodu ako napríklad útok na americké zámorské územie Guam. „Tie slová sú neuvážené, áno, ale sú to len slová,“ okomentoval Trumpove slová, že ak bude Severná Kórea ohrozovať USA, tie ju úplne zničia.

    Šéf SaS Richard Sulík sa vyjadril, že Trumpove slová nie sú hodné významného štátnika a USA už dávno premeškali čas. Konfliktu sa neobáva aj preto, „lebo kórejské rakety sem nedoletia“. Europoslanec si myslí, že vojna nebude, aj keby Severokórejčania napadli ostrov Guam. „Amerika už nemá tie možnosti Severnú Kóreu odstaviť, jednoducho nemá,“ poznamenal s tým, že aktuálna situácia je „meraním pipíkov“.

    „Úplne zbytočne leje olej do ohňa. Amerika už dávno prepásla možnosť, keď mohla Severnú Kóreu takpovediac upratať, už majú výzbroj, rakety, bomby. Čo teraz stvára Trump, považujem za nebezpečné,“ uviedol Sulík. Za ozajstnú reakciu na kroky Severnej Kórey by považoval zostrelenie rakiet, ktoré preleteli nad Japonskom.

    „Nie je to meranie toho, čo hovoríš, pán predseda, je to, naopak, súčasť istej taktiky a stratégie, ktorá je založená na dvoch veciach,“ reagoval štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok, podľa ktorého ide spolu so sankciami o súčasť nátlakovej diplomacie. „Kórejský režim je pod najťažšími sankciami na svete,“ pripomenul. Zdôraznil však, že napriek tomu, že sankcie existujú 20 rokov, Severokórejčania skladajú rakety lietajúce ponad hlavy spojencov.

    Korčok nesúhlasí, že prípadný ozbrojený konflikt by sa Slovenska nedotkol, nukleárnej vojny sa však neobáva. „Som si istý, že zostáva toľko racionality v tomto absolútne iracionálnom režime, s ktorým máme do činenia, že naozaj si musí byť vedomý, že to je sebadeštrukcia,“ zhrnul. Eskaláciu napätia treba podľa neho zastaviť, čomu by pomohla väčšia angažovanosť Ruska a Číny.

    Nemecké voľby

    Výsledok dnešných nemeckých parlamentných volieb je podľa šéfa parlamentného zahraničného výboru Františka Šebeja (Most-Híd) predvídateľný. Očakáva sa v nich víťazstvo súčasnej kancelárky Angely Merkelovej. „Ich výsledok nesignalizuje žiadnu katastrofu, to je osviežujúce v Európe,“ povedal.

    Šebej poukázal, že do Spolkového snemu (Bundestagu) sa prvýkrát dostane aj euroskeptická Alternatíva pre Nemecko (AfD). „Prostredie bude nové, veľmi veľa od neho bude závisieť aj osud budúcej Európy, jej budúcej konštrukcie, lebo veci sa hýbu a odchod Británie znamená, že rola Nemecka, samozrejme aj Francúzska vo vnútri Európskej únie stratila istú korekciu, ona stúpne, naše osudy veľmi závisia od toho, v akej konštelácii bude zostavená budúca nemecká vláda,“ doplnil.

    Podľa poslanca Európskeho parlamentu a predsedu strany SaS Richarda Sulíka rozumná alternatíva k Angele Merkelovej v súčasnosti v Nemecku nie je. Za najlepší výsledok volieb by považoval vznik čierno-žltej dvojkoalície zo strán únie CDU/CSU na čele s Merkelovou a nemeckých liberálov – FDP. Z pohľadu hektickej situácie v medzinárodnej politike je Merkelová požehnaním, dodal Šebej.

    „Pre nás je kľúčové, že Nemecko aj po voľbách zostane kľúčovým partnerom v zahraničnej politike,“ skonštatoval Korčok. Podotkol, že od novej nemeckej vlády sa bude očakávať, aby povedala svoje predstavy o Európskej únii. Pripomína však, že pôjde o výsledok konsenzu.

    Podľa Sulíka môžu mať Turci o štyri roky v Nemecku svoju vlastnú stranu a zmeniť tak pomery na nemeckej politickej scéne. Z 80 miliónov Nemcov tvorí 18 miliónov cudzincov s volebným právom, povedal.

    Korčok upozornil, že treba počkať, kým sa nemecká vláda vyformuje a ukáže sa, aký program bude presadzovať aj pre Európsku úniu. „Bez ohľadu na to, kto zostaví vládu, bude to proeurópska vláda,“ povedal, pričom pochválil Merkelovú, že cez euroval a záchranu Grécka zachránila euro. „Ak sa Nemecku darí, tak je to aj preto, lebo Angela Merkelová zachránila euro spôsobom, ktorý odmietaš,“ adresoval Sulíkovi. Ten sa voči tomu ohradil.

    „Cena za tú záchranu je napríklad, že Európska centrálna banka v rozpore s platnými pravidlami vykúpila za nepredstaviteľné peniaze, za 2 000 miliárd eur, štátny dlh, čo vôbec nesmie robiť. Preto sa aj Grécko dokázalo vrátiť, ale to je len udržiavanie pri umelom živote,“ reagoval Sulík. „Cena za záchranu je strašne vysoká, je to ten vykúpený verejný dlh, dlhodobo nulové úroky, a preto si aj Grécko dokáže požičať peniaze, keď vie, že ECB to všetko zaňho zatiahne,“ dôvodil, pričom podľa neho sa Grécko do eurozóny nemalo ani dostať.

    Šebej ako príčiny nemeckého úspechu pripomenul aj nemeckú pracovitosť a technologickú invenciu. „Ja som rád, že mám vo vrecku euro a že neskolabovalo,“ uviedol.

    Ficovo jadro

    Čo je Ficovo jadro nevie okrem Sulíka presne ani Šebej, aj keď to tuší. „Richard má pravdu, že presné obrysy nikto zatiaľ nenakreslil,“ pripustil. Juncker však z titulu svojej funkcie hovoriť o dvojrýchlostnej Európe nesmie, na rozdiel od Merkelovej a Macrona, ktorí o nej hovoria. Navyše sám Juncker si viacrýchlostnú Európu predstaviť vie, čo preukázal svojimi piatimi scenármi vývoja, známymi ako Biela kniha o budúcnosti Európy.

    Niektoré veci sú podľa Šebeja už na stole, napríklad PESCO (permanentná štrukturovaná spolupráca najmä v oblasti bezpečnosti a obrany). „Čiže niektoré obrysy sa už črtajú a ja by som to nebagatelizoval,“ uviedol. „Ja som bol kedysi za to, aby niektoré kompetencie, niektoré právomoci prešli naspäť na členské štáty. V tejto chvíli neviem o žiadnej, ktorú by som chcel naspäť z Európskej únie bez toho, aby som nemal pocit, že naši domáci babráci to…,“ nedokončil Šebej.

    „Ty si súčasťou tých babrákov, Fero, tak opatrne s takýmito výrokmi,“ podotkol k tomu Sulík. „Aj ty si súčasťou babrákov, prepáč,“ odpovedal Šebej, na čo Sulík odvetil, že on ich súčasťou nie je, pretože je v opozícii.

    Autori: rp, TASR

     

    - Reklama -