Jeden utečenec stojí 450-tisíc eur. Nechcem tu žiadne šatky. Sprchujú sa v bazénoch. Narušila česká režisérka pokojné vysielanie ČT o Nemecku

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    „Je to veľmi smutný príbeh pre nemeckú demokraciou. Prvýkrát po svetovej vojne sa stala pravicová strana treťou najsilnejšou stranou v nemeckom parlamente. Je to naozaj strašné,“ vyjadrila sa Švarcová k úspechu Alternatívy pre Nemecko.

    „Myslím si, že alfou a omegou je imigračná kríza. Tá bola tak veľmi tabuizovaná, že aj moji priatelia-akademici sa nemôžu vyjadrovať. Preto si myslím, že niektorí z nich aj šli voliť AfD. Nehovorí sa o nákladoch, ktoré to všetko bude stáť,“ uviedla Švarcová.

    Opísala potom svoje bydlisko, neďaleko ktorého je utečenecký tábor. „V bývalom obchodnom dome je 500 mužov. Domnievam sa, že tam nemajú ani sprchu. Katastrofa. Chodia sa sprchovať do verejných bazénov. Mesačne sa za utečenca platí 3000 eur. Tie náklady budú šialené,“ hovorí Švarcová. Podľa nej niekto spočítal, že doživotne to bude 450-tisíc eur.

    „Nezvládli sme to. Keby nebolo tisícov dobrovoľníkov, tak by to štát nezvládol,“ tvrdí Švarcová a skritizovala nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú. „Zlyhala,“ podotkla Švarcová.

    Sama dúfa, že sa politická situácia v Nemecku nemení. „Zlyhala administratíva pani Merkelovej, v tom to je. V nemeckej spoločnosti je tabuizovanie. Každý, kto je proti imigračnej politike Merkelovej, sa označuje za nacionalistu. Nemci majú komplex zo svetovej vojny, že nesmú byť nacionalistami,“ uvádza Švarcová.

    Podľa nej nie je možné, aby koalícia Jamajka fungovala. „Teraz nejde o prisťahovalcov, ktorí tu sú. Poskytneme im azyl, keď sú tu. Ale ako budeme postupovať, keď bude po vojne?“ pýta sa Švarcová, ktorá je z výsledku volieb veľmi zdrvená. Verí, že Merkelovej aj predsedovi SPD Schulzovi sa podarí získať späť svojich voličov.

    „Pani Merkelová už politiku mení, lebo vidí, ako je rozdelená spoločnosť, to tabuizovanie však musí prestať,“ povedala a vyjadrila pochybnosť, či Merkelová vydrží vládnuť celé štyri roky.

    Zároveň potvrdila, že cíti pri cestách po Nemecku rozdielny prístup k životu. „Dvadsaťpäť rokov zrejme nie je dosť, možno potrebujeme ešte jednu generáciu, aby sa to zmenilo,“ dodala. Na záver uviedla obavy zo straty verejného priestoru. Ten sa podľa nej obsadil šatkami. „Kedysi to bolo nemysliteľné. Čo pre mňa je tu teraz nemysliteľné, je, že verejný priestor je obsadený symbolmi náboženstva. Sme sekulárny štát,“ zdôraznila Švarcová. Migračná kríza sa podľa nej mala predvídať.

     

    - Reklama -