Fico sa dnes opäť stretne so svojimi ministrami. Pozrite sa, čo sú priority dnešného rokovania vlády

    0
    Ilustračná fotografia: rokovanie vlády (Autor: TASR)

    Dodávka zemného plynu pre potreby odberateľov na území SR je podľa rezortu hospodárstva zabezpečená na základe zmlúv jednotlivých dodávateľov plynu pôsobiacich v SR.

    Okrem objemov plynu skladovaných v zásobníkoch plynu na nadchádzajúce zimné obdobie, SPP ako najvýznamnejší dodávateľ plynu má uzavretú zmluvu so spoločnosťou E.ON Global Commodities o dodatočných dodávkach plynu, ktoré by mali byť k dispozícii pre potreby slovenského trhu v čase krízy. Zmluva garantuje dodávky plynu nezávislé od prepravy cez územie Ukrajiny.

    Finančný plán Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na roky 2014 až 2020 sa bude upravovať, zníži sa o 15,66 milióna eur z alokácie pre územie menej rozvinutých regiónov. Vyplýva to z materiálu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ktorým by sa mal rovnako zaoberať vládny kabinet.

    V prípade SR vyšší rast hrubého domáceho produktu (HDP) v rokoch 2014 a 2015, v porovnaní s odhadom rastu HDP zo strany EK v roku 2012, spôsobil zníženie celkových zdrojov EÚ pre politiku súdržnosti v rámci finančnej obálky SR vo výške 68,8 milióna eur.

    Ministerstvo obrany má čoraz väčší problém získať kvalitných a kvalifikovaných mladých ľudí na pozície profesionálnych vojakov v ozbrojených silách. Konštatuje sa to v materiáli, ktorým by sa dnes mala zaoberať vláda.

    Kým v roku 2012 sa na funkciu vojak 2. stupňa hlásilo 2417 záujemcov, v minulom roku to bolo len 1637 ľudí, čo predstavuje pokles o 32,2 percenta. V prvom polroku 2017 bol zaznamenaný ďalší 18-percentný medziročný pokles podaných žiadostí o vstup do ozbrojených síl.

    Podľa rezortu obrany je hlavným dôvodom pokračujúci pokles atraktivity vojenského povolania a konkurencieschopnosti ministerstva obrany ako zamestnávateľa na trhu práce, zvyšujúce sa požiadavky na výkon vojenského povolania a taktiež postupne sa zväčšujúci rozdiel medzi výškou finančného ohodnotenia profesionálnych vojakov v rezorte obrany a rastom miezd v civilnom sektore.

    Ministri prerokujú aj aktualizáciu vojenského zastúpenia SR pri orgánoch a vo vojenských štruktúrach NATO a EÚ.

    Naši vojaci by mali byť súčasťou Národného podporného prvku Ozbrojených síl SR pri Veliteľstve Mnohonárodného zboru Severovýchod v Štetíne v Poľsku, Veliteľstva Mnohonárodnej divízie Severovýchod v Elblagu v Poľsku a Veliteľstva Mnohonárodnej bojovej skupiny pod vedením Kanady v Adazi v Lotyšsku. Celkové počty príslušníkov OS SR vo vojenskom zastúpení mimo územia SR sa nezvyšujú. 

    Vláda prerokuje aj novú metodiku, pomocou ktorej sa budú vypočítavať príspevky pre športové odvetvia v roku 2018. Navrhovaný vzorec, ktorý pripravilo ministerstvo školstva, zohľadňuje úspešnosť príslušných športov, záujem verejnosti o tieto športy a zapojenie mládeže do 23 rokov do pravidelnej športovej činnosti v príslušných športoch.

    - Reklama -