Mladá režisérka dokumentu Mečiar: Nechcela by som, aby to bolo brané ako škandalózny projekt

    0
    Režisérka Tereza Nvotová (Autor: Reprofoto (HNonline))

    Mladšia sestra herečky a moderátorky Doroty Nvotovej sa rozhodla tiež zostať v umeleckej branži, no v tomto prípade skôr zostala za kamerou ako pred ňou.

    Naopak, ešte stále študentka posledného ročníka pražskej FAMU sa rozhodla natočiť dokument o niekdajšom lídrovi HZDS a predsedovi vlády Vladimírovi Mečiarovi.

    „Film som robila hlavne pre tú mladú generáciu, ktorá síce zaznamenala nejaké kauzy, ale už sa neorientuje v celej šírke témy,“ povedala na začiatku vyše 19-minútového rozhovoru s moderátorkou Luciou Ležovičovou pre HNtelevíziu.

    Celý rozhovor TU

    Na otázku, čo bolo bezprostredným popudom, respektíve motiváciou pre mladú ženu spracovať filmový dokument o politikovi na dôchodku, odpovedala bezprostredná Nvotová, že osobu Vladimíra Mečiara si vybrala aj pre svoje spomienky z detstva.

    „My sme sa ako deti fakt hrali na Mečiara, pretože to bola taká téma, ktorá bola naozaj všade. Všetci sa o tom bavili, celé nás to obklopovalo,” hovorí.

    Reálnym impulzom pre Nvotovú však bol novinový článok o Mečiarovom definitívnom odchode z politiky. Vtedy si vraj povedala, že by to chcela skúsiť.

    Pôvodne malo ísť len o krátky študentský film, ktorý ani nemal putovať do kín.

    „Novinári sa ma pýtajú, či využívam situáciu… Že populárna téma (Mečiar). Tak im vravím, že ja už na tom robím štyri roky. Teda dávno predtým,“ priblížila ďalšiu zaujímavosť režisérka.

    Na celý projekt sa však nepozerá štýlom, či si Mečiar zaslúži, alebo nezaslúži mať o sebe film.

    Napokon, ako aj sama povedala: „Vladimír Mečiar je veľmi výraznou postavou našich novodobých dejín. Nadefinoval tu nejakú politickú kultúru, no aj keď je on vo filme hlavná postava, nechcela by som, aby to bolo brané ako škandalózny projekt o ňom.“

    Ukážka k pripravovanému filmu Mečiar. Zdroj: Youtube

    Celkovo si však Nvotová myslí, že Slováci si film o kontroverznom Mečiarovi asi zaslúžia. 

    „Pretože si zaslúžime trošku poznať ten kontext udalostí, ktoré sa tu diali,“ vysvetlila.

    O osobe kedysi najmocnejšieho muža pod Tatrami však nádejná  režisérka nehovorila nijako extra kontroverzne alebo pranierujúco. V rámci spolupráce nemala s Mečiarom problémy.

    „Pokiaľ som sa spýtala na niečo, na čo odpovedať nechcel, tak len odvetil, že mi neodpovie,“ uviedla.

    Podľa autorky filmu však Mečiar rozhodne nebol arogantný či dokonca agresívny ako v časoch najväčšej slávy. Podľa Nvotovej mohlo zavážiť aj to, že ona sama patrí k mladej nastupujúcej generácii, ktorú už Mečiar možno nevníma tak bipolárne.

    Samotný ´Mufti´ dostal od autorov dokumentu aj pozvanie na  premiéru filmu. Či sa však objaví v publiku, zatiaľ nevedno.

    Premiéra filmu je plánovaná na 12. októbra.

    - Reklama -