Zala prehovoril o voľbách v Nemecku: Myslím si, že Schulz spravil chybu

    0
    Boris Zala (Autor: TASR)

    Poslanec, ktorý je členom zahraničnopolitického výboru Európskeho parlamentu a patrí do frakcie socialistov a demokratov (S&D), ktorej niekedy šéfoval Martin Schulz, konštatoval, že za prepadom nemeckej sociálnej demokracie (SPD) v parlamentných voľbách nevidí doterajšie fungovanie SPD v širokej koalícii s konzervatívcami z CDU/CSU na čele s Angelou Merkelovou.

    Pripomenul, že Schulz, ktorého dobre pozná, sa z postu šéfa europarlamentu vrátil do nemeckej politiky veľmi energicky – preferencie SPD vyskočili o desať percent -, neskôr však skĺzol do tradičného pohľadu nemeckých sociálnych demokratov.

    “Schulz namiesto toho, aby ponúkol nové pohľady, ktoré by vtiahli aj mladú generáciu a ponúkli jej novú alternatívu, sa vrátil ku klasickej politike sociálnych demokratov,” skonštatoval Zala.

    Podľa jeho slov sa Schulz zameral na adresnú sociálnu politiku “pre všetkých” – čo bolo však málo, lebo nedokázal vliať entuziazmus mladej generácii voličov, ktorých veľká časť volila Merkelovú. Toto je podľa Zalu zaujímavý moment nemeckých volieb a sociálni demokrati teraz potrebujú vážne prehodnotiť svoju ideologickú a programovú pozíciu.

    “Myslím si, že bolo chybou okamžite ísť do opozície a odmietnuť rokovania s Merkelovou,” skonštatoval Zala. Dodal, že nemeckej politickej scéne i samotnej SPD by nezaškodilo, keby sa aj naďalej delili o moc s Merkelovou a zúčastnili sa na budovaní novej perspektívy pre Nemecko. 

    Široká koalícia by podľa neho tiež potvrdila, že voliči prevažnou väčšinou odmietli extrémistov a hlasovali za tzv. “mainstream”, za štandardné a “pozitívne orientované” strany.  

    Zala však súhlasí so Schulzom, že Merkelová sa pred voľbami vyhýbala otvorenejšej debate a kampaň postavila na kontinuite a dobrej ekonomike. A kriticky vníma snahy kancelárky “urobiť všetko”, aby získala späť voličov ultrapravicovej Alterntívy pre Nemecko (AfD), ktorá sa stala treťou najvplyvnejšou stranou. 

    Slovenský europoslanec upozornil, že nadbiehanie voličom AfD môže znamenať aj preberanie tém, ktoré ponúka AfD, pričom správna cesta je presvedčiť túto časť elektorátu o správnosti “strednej cesty”, ktorú predstavuje tradičná politika konzervatívcov. 

    A okrem toho si v CDU/CSU musia uvedomiť, že asi 1,5 milióna voličov stratili, lebo tí hlasovali za liberálov zo Slobodnej demokratickej strany (FDP). “Týchto voličov Merkelová neustrážila,” skonštatoval.

    S odkazom na nečakaný úspech AfD Zala upozornil, že tých 13 percent netreba preceňovať. Strana stojí pred rozpadom, lebo veľká časť jej členov odmieta pozície blízke k neonacistickému mysleniu a “alternatívci” zrejme neoslabia tradičnú politiku.

    “Nezabudnime, že 87 percent volilo neextrémistov. Die Linke vnímam ako radikálnu ľavicu, ale nie extrémnu,” zhodnotil situáciu Zala. 

    Spresnil, že členom Die Linke je Oscar Lafontaine, bývalý spolkový minister financií, premiér Sárska a v roku 1990 kandidát sociálnych demokratov na kancelára. Zala, ktorý ho pozná z pôsobenia v europarlamente, tvrdí, že Lafontaine má vplyv na ideológiu Ľavice; jeho manželka Sahra Wagenknechtová je spolupredsedníčkou strany. 

    “Je to človek, ktorý rozmýšľa radikálnejšie ľavicovo, ale nie fanaticky. Nie je protisystémovo a protidemokraticky zameraný politik,” dodal a vyjadril nádej, že Ľavica bude zrejme vystupovať viac demokraticky než radikálne a nebude predstavovať nebezpečenstvo pre politický systém.

    - Reklama -