Mečiar: Fico nehovorí celú pravdu

    0
    Vladimír Mečiar (Autor: TASR)

    „Bolo potrebné urobiť veľmi veľa. Slovensko nemalo štruktúru štátnych orgánov, potrebovali sme sfunkčniť Národnú banku, reorganizovali sme celú vládu. Museli sme riešiť otázku zamestnancov v zahraničnej politike. Ale verili sme v Slovensko, jeho zdatnosť a inteligenciu, verili sme, že je to plne akceptovateľná a životaschopná zem,“ vyhlásil Mečiar za potlesku publika.

    Pripomenul tiež vtedajšiu potrebu naštartovať ekonomiku. „Boli sme v mínusových číslach, ale v roku 1994 sme už rástli. Museli sme riešiť aj nezamestnanosť, ktorú sme stiahli na úroveň desať percent. Bolo potrebné budovať bezpečnostné orgány, ako polícia, ale aj tajnú službu a armádu. Tá bola už po štyroch mesiacoch samostatnosti plne bojaschopná,“ povedal Mečiar.

    Podľa jeho slov rok 1989 znamenal zlom v živote spoločnosti a roky 1990 a 1991 boli hľadaním riešení, ako ďalej. „Názory boli rôzne a žiadalo sa, aby bola jasná definícia, čo Slovensko chce a aké bude. Boli tiež rôzne názory, či Slovensko potrebuje ústavu. Boli ľudia proti nej, ale aj takí, čo boli za. Nakoniec ústava prešla,“ pripomenul.  

    Mečiar tvrdí, že kým česká mediálna spoločnosť sa veľmi kultivovane zaoberala príčinami rozdelenia federácie, slovenské médiá nie sú nestranného rozhovoru schopné. „To obdobie nebolo jednoduché, nebola to prechádzka,“ upozornil trojnásobný expremiér.

    Na margo súčasnosti poznamenal, že politické strany výrazne degenerovali. „Buď treba vytvoriť subjekty nové a ísť inými cestami, alebo tento vývoj zastaviť. Politická strana by mala byť otvorenou,“ myslí si. V tejto súvislosti poukázal na nízky počet členov OĽaNO či SaS.

    Mečiar sa v prejave nevyhol ani strane Smer-SD súčasného predsedu vlády Roberta Fica. „Premiér buduje koalíciu na princípe tzv. previazania. Každá koaličná strana má svojich ministrov, ale každý minister má za sebou štátneho tajomníka Smeru-SD. S ministrom si potom urobia, čo chcú. Kedykoľvek. Táto krížová väzba sa obracia na nevýhodu,“ podotkol. 

    Ficovi zároveň odkázal, že nehovorí celú pravdu, ak tvrdí, že v parlamente hlasoval za zvrchovanosť a ústavu. Podľa Mečiara Fico zabudol povedať, že jeho vtedajšia strana SDĽ bola zásadne proti vzniku SR ako samostatného štátu. Predseda SDĽ Peter Weiss sa mal dokonca Mečiarovi vyhrážať trestnými následkami.

    Partnermi konferencie, na ktorej vystúpil aj sudca Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin, boli okrem iných Panslovanská únia, Slovakia plus, Kongres slovenskej inteligencie, Slovenské hnutie obrody, Konzervatívne Slovensko, Spoločnosť A. Hlinku, Ústav dejín kresťanstva, Magnificat či Aliancia za nedeľu.

    - Reklama -