Francúzsky parlament zbavil imunity Le Penovej poslanca. A toto je dôvod

    0
    Ilustračné foto: francúzska vlajka (Autor: Wikipedia)

    Kauza siaha do konca roku 2015, keď moderátor televízie BFM TV poukázal na fakt, že v rovnakom čase badať vzostup sympatií ku krajne pravicovému Národnému frontu (FN) i k džihádizmu.

    Poslanec Collard, ktorý je členom poslaneckého klubu FN, na to reagoval zverejnením popravy rukojemníka džihádistami.

    Collard na margo rozhodnutia parlamentu ohľadom svojej poslaneckej imunity uviedol, že jeho vyšetrovanie a súdne konanie bude “konečne príležitosťou, aby verejne ukázal mechanizmy politicko-justičnej pomsty, pretože ich donútim k (súdnemu) procesu.” 

    Avizoval, že pred súd dá predvolať expremiéra a bývalého ministra vnútra Bernarda Cazeneuva, predsedu parlamentu i imunitnej komisie, aby “videli, čo to je – ozajstný proces”.

    V rozhovore pre France Info Collard označil stredajšie rozhodnutie imunitného výboru parlamentu za “smiešne”. Poukázal na to, že ešte vo februári ho poslanci odmietali vydať s tým, že vznesené obvinenia sú vágne.

    V rovnakej kauze bola svojej imunity poslankyne Európskeho parlamentu v marci tohto roku zbavená aj predsedníčka FN a bývalá prezidentská kandidátka Marine Le Penová.

    Francúzsky zákon o ochrane maloletých zakazuje zverejňovanie správ zobrazujúce násilie – okrem iného ide aj o prípady, keď by takéto snímky mohli podnecovať terorizmus alebo “vážne urážať” ľudskú dôstojnosť.

    - Reklama -