Zásadné slová z advokátskej komory: Štát by mal od začiatku vedieť, koľko bude platiť za služby

    0
    Vodná elektráreň Gabčíkovo (Autor: SITA)

    Komora zareagovala na medializovanú odmenu vo výške desiatok miliónov eur, ktorú má zinkasovať súkromná advokátska kancelária Radomíra Bžána. Hovorkyňa SAK Alexandra Donevová v tejto súvislosti uviedla, že podielová odmena predstavuje štandardný spôsob odmeňovania advokáta.

    „Štát by sa mal správať v obdobných prípadoch obdobným, a teda predvídateľným spôsobom,“ zdôraznila hovorkyňa SAK.

    „Ako prímer poukazujeme na skutočnosť, že advokát ustanovený štátom na právnu pomoc osobám v materiálnej núdzi má nárok na odmenu za celé konanie pred súdom prvého stupňa vo výške 130 eur,“ doplnila.

    SAK pripomenula, že jej návrhy už aj v minulosti smerovali ku konkrétnym podnetom na zmenu zákona o verejnom obstarávaní a určení výšky tarifnej odmeny tak, aby štát od začiatku vedel, koľko bude za služby advokáta platiť.

    „Táto téma je natoľko vážna, že ju opätovne predkladáme na rokovanie Predsedníctva SAK,“ priblížila Donevová.

    V júli tohto roka vyhral štát spor o VEG a nemusí platiť stovky miliónov eur, ktoré požadovali talianski spolumajitelia Slovenských elektrární.

    Štátna akciovka MH Manažment, ktorá je nástupníckou organizáciou Fondu národného majetku (FNM), má v tejto súvislosti platiť desiatky miliónov eur kancelárii Radomíra Bžána ako odmenu za servis pri spore o prevádzkovanie elektrárne.

    Opozícia v tejto súvislosti žiada ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD), aby odvolal riaditeľa MH manažment Branislava Bačíka. Inak je pripravená odvolávať ministra v parlamente. Žiga informoval, že vyzval vedenie MH Manažmentu, aby rokovalo s právnickou kanceláriou o znížení odmeny.

    - Reklama -