Rozpory v koalícii zažehnané? Fico, Danko a Bugár predstavili nový sociálny balíček. Zhodu našli aj pri rozpočte. Toto pripravili pre Slovákov

    0
    Andrej Danko (SNS), Robert Fico (Smer-SD) a Béla Bugár (Most-Híd) (Autor: TASR)
    Premiér Robert Fico (Smer-SD), predseda národnej rady Andrej Danko (SNS) a líder strany Most-Híd Béla Bugár na štvrtkovej tlačovke po rokovaní o návrhu rozpočtu uviedli, že dobré výsledky slovenskej ekonomiky sa musia prejaviť aj vo zvyšovaní minimálnej mzdy. 
     
    Na pláne je okrem toho aj zavedenie 13. a 14. platu bez platenia odvodov, zvýšenie príspevku na opatrovanie, zvýšenie príplatkov za prácu v noci a za prácu počas soboty a nedele či zavedenie príspevkov na presťahovanie za prácou do iného regiónu. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) by mohol byť takýto príspevok až vo výške niekoľkých tisíc eur, ale konkrétnu sumu nespresnil. 
     
    Takéto opatrenia si vraj vláda môže dovoliť vzhľadom na to, že schodok verejných financií by mal v budúcom roku dosiahnuť 0,83 % hrubého domáceho produktu (HDP). Fico uviedol, že Slovensko je na dobrej ceste k vyrovnanému hospodáreniu. Nulový deficit by mala krajina podľa premiéra dosiahnuť do roku 2020 a hrubý dlh SR by mal byť na úrovni 49,7 % HDP. 

    Hrdý Danko

    Pred tým, ako koalícia predloží sociálny balíček do národnej rady na prerokovanie, bude ho podľa premiéra konzultovať so sociálnymi partnermi. Fico chce, aby bola minimálna mzda na úrovni 500 eur do roku 2020. 
     
    Andrej Danko (SNS) ocenil, že koaliční partneri volia vyvážený prístup pri vážnych rokovaniach a rovnako privítal aj prístup ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). Danko uviedol, že je hrdý na naše verejné financie, ktoré sú podľa neho vyvážené a pod kontrolou. 
     
    Béla Bugár (Most-Híd) na záver iba dodal, že jednou z priorít sú pre koalíciu dôchodcovia, ktorým sa mesačné penzie valorizovali o osem percent. Bugár pripomenul, že pracujúci dôchodcovia, ktorých je na Slovensku približne 100 000, nemusia platiť zo zárobkov nižších ako 200 eur mesačne žiadne odvody. 

    Kde na to vziať?

    Na otázku novinárov, kde na sociálny balíček a ostatné opatrenia vláda vezme peniaze a koľko to presne bude, premiér Fico uviedol len toľko, že pre vládu bolo „prvoradé zachovanie prísnej finančnej disciplíny“. Sociálny balíček aj ďalšie opatrenia sú vraj už zarátané v rozpočte a deficit na budúci rok je predpokladaný na úrovni 0,83 % aj po započítaní týcho nákladov. 
     
    Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), ktorý na tlačovke doplnil lídrov tripartity, ocenil, že si koalícia uvedomila „hodnotu dôveryhodnosti verejných financií“. Pridané majú dostať štátni zamestnanci a koalícia vraj začiatkom budúceho roka predloží návrh nových tabuľkových platov štátnych a verejných zamestnancov, ktoré by mali začať riešiť rozdiel medzi najnižšími tarifnými platmi a minimálnou mzdou.

    Odmena právnikovi

    Na záver zaznela otázka o odmene pre advokáta Radomíra Bžána, ktorý má za úspešné obhajovanie Slovenska v súdnom spore o vodné dielo Gabčíkovo, zinkasovať 64 miliónov eur. Opozičné hnutia OĽaNO oslovilo niekoľko advokátskych kancelárií, ktoré odhadli právne úkony v tomto prípade na približne 500 hodín právnických služieb. Poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO) upozornil, že v takom prípade by hodina Bžánovej práce stála štát 128-tisíc eur. 
     
    Aj premiér Robert Fico (Smer-SD) súhlasil s tým, že o znížení odmeny je potrebné rokovať. „My sme viedli súboj na život a na smrť o Gabčíkovo a vyhrali sme,“ povedal Fico s tým, že hodnota elektrárne, respektíve sporu bola viac ako 800 miliónov eur.
     
    Svoje k tejto veci povedal aj šéf národniarov Andrej Danko (SNS), ktorý využil príležitosť na útok proti opozícii. „Máte niekedy pocit, že opozícia nadiktuje spoločenskú tému a máte pocit, že toto ovplyvňuje veci, ktoré my musíme dennodenne riešiť… Zdravý sedliacky rozum hovorí, že odmena za záchranu hodnoty majetku má byť adekvátna, ak sa tu bavíme o záchrane zhruba 800 miliónov a vyhratí sporu, je treba nastaviť tú odmenu pomerne k tomu,“ myslí si Danko. 
     
    „Táto vec sa rieši a určite bude zodpovedne vyriešená. Nechajme to na kompetentných a potom sa budeme vedieť zodpovedne vyjadriť,“ uzavrel predseda národnej rady a šéf národniarov. 
     
    Podrobnosti o návrhu rozpočtu na budúci rok predstaví koalícia na budúci týždeň.
     
    - Reklama -