Utečenecká kríza Rohingov v Mjanmarsku je nočnou morou, vyhlásil šéf OSN

    0
    Generálny tajomník OSN Antonio Guterres (Autor: TASR)

    Guterres vystúpil na prvom otvorenom zasadnutí OSN o Mjanmarsku od vypuknutia exodu viac než pol milióna moslimských Rohingov z Mjanmarska do susedného Bangladéša, ktorý sa začal pre niekoľkými týždňami.

    Podľa Guterresa je utečenecká kríza Rohingov v Mjanmarsku nočnou morou ľudských a humanitárnych práv.

    Americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová navrhla, aby štáty dodávajúce zbrane mjanmarskej armáde, svoje obchody zastavili pokým sa neskončí násilie prebiehajúce v Jakchainskom štáte.

    Mjanmarský poradca pre národnú bezpečnosť vo svojom prejave uviedol, že “v Mjanmarsku nedochádza k etnickým čistkám a ani ku genocíde”. “Náboženské skupiny žili veľa seba v harmónii celé dejiny – situácia, ktorá sa dnes deje, je dôsledkom terorizmu a nie náboženstva,” vysvetlil.

    Utečencov, ktorí utiekli z Mjanmarska, je podľa bangladéšskeho veľvyslanca pri OSN Masuda Bin Momena také množstvo, že situácia je neudržateľná. OSN preto požiadal o vytvorenie tzv. bezpečných zón pre Rohingov nachádzajúcich sa stále v Mjanmarsku.

    “Najdôležitejším je, aby zostávajúcim civilistom Rohingov v Jakchkainskom štáte bola garantovaná bezpodmienečná ochrana a boli pre nich vytvorené bezpečné zóny pod správou OSN priamo v Mjanmarsku,” povedal.

    Diplomati a vysokopostavení zamestnanci OSN mali vo štvrtok naplánovanú cestu do Jakchainského štátu v severozápadnom Mjanmarsku, ktorý je epicentrom tohto konfliktu. Let ale v dôsledku zlých poveternostných podmienok preložili na pondelok, oznámilo mjanmarské ministerstvo informácií.

    - Reklama -