Nové CT si vysúťažilo osem nemocníc. Pozrite sa, ktoré

    0
    Tomáš Drucker (Autor: TASR)

    “Je to dôkaz toho, že takéto obstarávanie malo zmysel a bolo prínosom,” napísal Drucker na Facebooku. Podobná súťaž prebieha aj na rôzne typy nemocničných postelí.

    Dva nové počítačové tomografy bude mať napríklad Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB). Po rokoch sa k novému prístroju dostala aj Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch, známa z kauzy predraženého CT prístroja, pre ktorú z funkcie odišla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská či predseda parlamentu Pavol Paška.

    CT si vysúťažila aj žilinská a prešovská fakultná nemocnica, popradská nemocnica, Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach či Dolnooravská nemocnica s poliklinikou Ladislava Nádaši Jégého.

    Počítačové tomografy stáli po mikroaukciách v obstarávaní od 620.000 do 1,8 milióna eur, úspora sa pohybovala od 30 do viac ako 50 percent. Výška sumy závisí od výkonnosti a určenia CT prístroja.

    Napríklad piešťanská nemocnica vysúťažila počítačový tomograf za viac ako 620.000 eur s DPH. Cena nového prístroja je oproti súťaži z roku 2014, ktorá kauzu odštartovala, nižšia. Vtedy mala nemocnica za prístroj zaplatiť 1,6 milióna eur.

    CT prístroje pre štátne nemocnice dodáva päť spoločností, a to Siemens, Intes Poprad, Audioscan, S&T Slovakia a Meditrade. Cez uzavreté zmluvy môžu nakupovať aj neziskové organizácie či nemocnice pod vyššími územnými celkami.

    Súťaž bola rozdelená na päť častí, podľa výkonnosti a určenia CT prístroja. V každej sú dvaja víťazní uchádzači elektronickej aukcie, s ktorými sa uzavrela rámcová dohoda na obdobie troch rokov.

    Ešte pred dodávkou CT prístroja v konkrétnej špecifikácii pre danú nemocnicu sa opäť realizuje elektronická aukcia medzi týmito uchádzačmi, z ktorej vyjde víťazný dodávateľ.

    Pred mikroakuciou schvaľuje nákup ministerstvo, ktoré posúdi, či daný prístroj nemocnica naozaj potrebuje. 

    - Reklama -