Organizátori protikorupčných pochodov sa chcú stretnúť s Ficom. Ak nepadnú Kaliňák, Kováčik a Gašpar, vaše snahy nie sú úprimné, odkazujú

    0
    Premiér Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák (vľavo) (Autor: TASR)

    Študenti taktiež nerozumejú, prečo Fico pri krokoch boja proti korupcii ignoruje požiadavky desiatok tisíc ľudí, no v iných prípadoch vie konať už pri náznaku podozrenia. “Myslím si, že je úlohou premiéra, pokiaľ krajina má problémy s korupciou a má nízku dôveru v štátne inštitúcie, aby toto riešil,” povedal jeden z organizátorov pochodov Róbert Martin Hudec. Od predsedu vlády chcú študenti počuť, akým spôsobom mieni bojovať proti korupcii.

    Študent Dávid Straka, ktorý taktiež stojí za protikorupčnými pochodmi, dúfa, že premiér ich žiadosti o stretnutie vyhovie a budú s ním môcť viesť konštruktívnu debatu o tom, čo chce s požiadavkami študentov robiť a či bude naďalej ignorovať tisíce ľudí, ktorí sa na pochodoch zúčastňujú. “Myslím si, že v normálnej krajine sa problémy riešia inak,” povedal Straka.

    Pod protikorupčnú petíciu sa podľa študentov doteraz podpísalo okolo 75.000 ľudí. “Keď sa nám podarí vyzbierať 100.000 platných podpisov, tak to budeme my, kto požiada Národnú radu SR o zvolanie schôdze o odvolávaní či už špeciálneho prokurátora, alebo ministra vnútra,” podotkol Róbert Martin Hudec. V poradí tretí protikorupčný pochod sa konal v pondelok (25.9.) v Bratislave.

    Premiér v ten istý deň povedal, že víta záujem mladých ľudí o veci verejné a je pripravený vytvárať im vhodné podmienky na prehlbovanie tohto záujmu. Skupine študentov ponúka školenie na Medzinárodnej protikorupčnej akadémii so sídlom v Rakúsku. V piatok (22.9.) na stretnutí s dekanom tejto akadémie Martinom Kreutnerom v rakúskom Laxenburgu oznámil, že na Slovensku vznikne s vysokou pravdepodobnosťou Úrad na ochranu verejného záujmu, ktorý bude ochraňovať ľudí, pripravených bojovať proti korupcii. 

    Podľa Fica nie je vylúčené ani prijatie nového ústavného zákona o preukazovaní pôvodu majetku. S Kreutnerom podpísal memorandum o spolupráci v boji proti korupcii. Premiér informoval, že momentálne je už vyčlenená suma 200.000 eur, ktorá sa má využiť na organizovanie kurzov s protikorupčnou tematikou.

    - Reklama -