Slovenskí svätí mučeníci sú v dejinách odvážnymi svedkami Krista, uviedol legát pápeža Františka

    0
    Z dnešného blahorečenia Titusa Zemana (Autor: TASR)

    “Dneškom to však nekončí, blahorečenie je prvým krokom pre svätorečenie a k tomu treba zázrak, ktorý možno dosiahnuť aj cez modlitby,” vyzval veriacich Amato.

    Titusa Zemana definoval ako mučeníka pre povolania. “Miloval svoje saleziánske povolanie a túžil, aby aj iní mladí prežívali v slobode sen svojho zasvätenia Pánovi,” uviedol. Má to byť podľa neho “posolstvom pre nás všetkých”.

    Svätých mučeníkov označil Amato za najkrajšie bohatstvo národa. “Znovunadobudnutá sloboda často spojená s určitou diktatúrou blahobytu a porušovania pravidiel nech neuhasí ideály toho, kto chce žiť v dobrote,” vyzval Amato.

    “Titusa Zemana charakterizujú trvalé duchovné postoje… Hlboko porozumel svoju dobu a postavenie veriacich v spoločnosti,” vysvetlil Stanislav Zvolenský, predseda Konferencie biskupov Slovenska.

    Tento salezián vzal podľa neho na seba vážne úlohy, čo ho stálo veľa duchovnej aj telesnej energie. “No napriek tomu bol aj vo veľkých utrpeniach mučenia a väznenia verný Bohu až do konca svojho pozemského života,” povedal Zvolenský s tým, že ho treba vnímať ako vzor správneho a verného života.

    Titus Zeman je bezpochyby vzorom pre celú cirkev, myslí si hlavný predstavený rehole Saleziánov don Bosca don Ángel Fernández Artime.

    Pre mladých môže byť podľa neho veľkým ideálom, pretože predstavoval odvahu a pomáhal ľuďom v ťažkostiach. “Dostali sme život, aby sme ho darovali. Toto bol aj program života nášho spolubrata saleziána. Toto nás núti a vyzýva nás, zasvätených kňazov, aby sme žili a darovali svoj život pre povolania,” dodal.

    Titus Zeman bol za komunizmu prenasledovaný a zomrel na následky mučenia a väznenia v roku 1969. Na začiatku komunistickej totality tajne previedol dve skupiny bohoslovcov a kňazov do Talianska, aby tam mohli slobodne vykonávať svoje duchovné povolanie. Pri treťom prechode bol spolu s ďalšími zatknutý a po vykonštruovanom procese odsúdený na 25 rokov väzenia.

    - Reklama -