Z Bieloruska sme stiahli všetkých našich vojakov, reaguje ruské ministerstvo obrany. Vyhlásenia šéfa ukrajinskej armády vraj len svedčia o jeho nekompetentnosti

    0
    Rusko (Autor: TASR)

    Muženkove slová podľa Konašenkova ukazujú “rozsah degradácie ukrajinského generálneho štábu a nekompetentnosť jeho šéfa”.

    Rozsiahle bielorusko-ruské strategické cvičenie s kódovým názvom Západ 2017 prebiehalo v dňoch 14.-20. septembra v Bielorusku, v ruskej Kaliningradskej oblasti a v ďalších regiónoch na severozápade Ruska. Vyvolalo veľké znepokojenie susedných štátov, Severoatlantickej aliancie i USA.

    Podľa oficiálnych údajov sa na manévroch zúčastnilo len necelých 13.000 vojakov. Podľa odhadov NATO a Ukrajiny však mohol byť ich počet mnohonásobne väčší. 

    Bieloruské ministerstvo obrany oznámilo, že posledných ruských vojakov a techniku odviezli vlaky z Bieloruska v priebehu štvrtka. 

    Ukrajinský generál Muženko však vo štvrtok pre agentúru Reuters uviedol, že Moskva po skončení cvičenia stiahla z územia Bieloruska len niekoľko leteckých jednotiek v snahe vyvolať zdanie odsunu. Ruské lietadlá pritom podľa neho odleteli iba na relatívne blízke letiská vzdialené 300-400 kilometrov.

    Ruské ministerstvo obrany predtým opakovane zdôrazňovalo, že manévre Západ 2017 mali výlučne obranný charakter; odmietalo tiež podozrenia, podľa ktorých sa cvičenie malo stať odrazovým mostíkom pre inváziu do Poľska, Litvy alebo na Ukrajinu. 

    - Reklama -