Mimoriadne zlé správy pre Kotlebu. Klus sa vzdal kandidatúry

    0
    Poslanci Martin Klus (SaS) a Marian Kotleba (ĽSNS) (Autor: TASR)

    “Dnešným dňom sa vzdávam svojej kandidatúry v prospech Jána Luntera, pretože intoleranciu a nekompetentnosť treba z nášho kraja a aj z celého Slovenska vyhnať,” vyhlásil.

    Klus to oznámil na dnešnej tlačovej besede v Banskej Bystrici v prítomnosti nezávislého kandidáta Luntera. Zdôraznil, že ako spoločný kandidát viacerých politických subjektov svoje rozhodnutie s nimi konzultoval a má ich podporu.

    Ako politológ a poslanec Národnej rady SR za SaS Klus zdôvodnil, prieskumy oboch agentúr ukázali, kto je jasným favoritom vo voľbách na šéfa kraja. Výsledky však nezverejnil, keďže medzi kandidátmi, s ktorými zadali prieskumy, nepanovala v tomto zhoda. Klus však povedal, že “naše prieskumy zhruba kopírovali výsledky agentúry Focus”. Dodal, že Lunter v nich neprekročil 30-percentnú hranicu. Rozdiel medzi ním a súčasným šéfom kraja Marianom Kotlebom tiež nebol až taký vysoký ako v prípade Focusu, kde by Lunter získal 30,9 percenta a Kotleba 22,2 percenta.

    “Naše prieskumy nám jednoznačne ukázali, že riziko víťazstva úradujúceho župana je pri súčasnom počte kandidátov obrovské. Ako politológ viem, že v jednokolovej voľbe, pri nízkej účasti voličov a skrytých voličoch súčasného župana, si takýto hazard v kraji nemôžeme dovoliť,” zdôraznil Klus. Verí, že deň po voľbách, 5. novembra, príde zablahoželať víťazovi, a tým bude Lunter. Ten mu za podporu poďakoval a vníma to ako záväzok.

    Nezávislý prieskum u agentúr si zadali piati kandidáti Okrúhleho stola, okrem Klusa aj nezávislí Stanislav Mičev, Igor Kašper, Pavel Greksa a Viliam Baňák (Jednota – ľavicová strana Slovenska). V pondelok (2.10.) sa všetci oboznámili s jeho výsledkami.

    Klus patril medzi tých kandidátov, ktorí od začiatku tvrdili, že ak prieskumy ukážu, že jeden zo súperov má výrazne vysoké preferencie, zachová sa zodpovedne. Vzdá sa v prospech silnejšieho, aby v jednokolovej voľbe netrieštil hlasy voličov, čo v konečnom dôsledku iba nahráva súčasnému šéfovi kraja Marianovi Kotlebovi (ĽSNS).

    “Už na začiatku kampane som sľúbil, že sa zachovám zodpovedne a v prípade, že nebudem najsilnejším kandidátom na porazenie súčasného župana, vzdám sa kandidatúry. Takáto situácia nastala. Je načase naplniť tieto sľuby a všetkým dokázať, že mojím prvoradým záujmom vždy bolo, je a bude dobro nášho kraja a jeho občanov,” dodal Klus. V BBSK je tak po dnešku už “iba” 15 kandidátov.

    - Reklama -