Čuduj sa svete, nejako sa ten kruh, doprdele, uzatvára. Prepojenia na mafiána, Belize. Matovičova reakcia na obžalobu stála za to

    0
    Igor Matovič (Autor: SITA)

    Líder opozičného hnutia na tlačovej konferencii v parlamente uviedol, že obžaloba ho neprekvapila. „Žijeme v štáte, kde niektorí ľudia si myslia, že vlastnia pravdu, lebo vlastnia políciu a prokuratúru,“ kritizoval s tým, že ak ho takýto „právny štát“ nakoniec odsúdi, je pripravený nastúpiť na výkon trestu. „Bude to trest za to, že som v politike vždy hľadal a budem hľadať pravdu,“ vyhlásil.

    Poslanec deklaroval, že aj dnes by konal rovnako a zverejnil by anonymné informácie týkajúce sa premiéra Fica a jeho manželky, pričom by to znovu považoval za svoju občiansku povinnosť. Necíti potrebu sa premiérovi a jeho manželke ospravedlniť. Vyhlásil, že obžaloba ho nezastraší a neodradí od ďalšieho pôsobenia v politike.

    „Nechcem nariekať nad tým, že ma obžalovali, dalo sa to čakať. Robert Kaliňák de facto vlastní políciu a Robert Fico de facto vlastní prokuratúru, keďže si tam dosadil svojho spolužiaka za generálneho prokurátora. Celé obvinenie v kauze Belize bolo o týchto dvoch ľuďoch. O tom, že Robert Kaliňák na svojom ministerstve robí kšefty a provízie z týchto kšeftov končia na účte Roberta Fica niekde na Belize, ktoré by mal napísať na schránkovú firmu,“ vysvetlil.

    Blud, stačil im tento papier…

    Národnej kriminálnej agentúre podľa neho stačilo, že si Fico z Belize zabezpečil papier, že na Belize nemá žiadnu firmu a účet vedený na jeho meno. „To je, samozrejme, blud, lebo žiadny vlastník schránkovej firmy nemá schránkovú firmu a jej účet vedený na svoje meno, ale meno bieleho koňa,“ pripomenul Matovič. Viac TU.

    Za účasti exministra Daniela Lipšica, ktorý Matoviča právne zastupuje, poslanec upozornil na prieskum verejnej mienky Eurobarometer. Ten ukázal, že na Slovensku je najmenšia dôvera občanov v políciu spomedzi krajín Európy. Polícii u nás nedôveruje až 53 percent opýtaných, pričom aj v Albánsku je to len 41 percent. Matovič to označil za výsledok Kaliňáka. Ten podľa neho obchoduje s daňovým podvodníkom Bašternákom, v ktorého byte býva premiér Fico.

    „Nie je to o mne, je to zdvihnutý prst,“ prízvukoval Matovič a pripomenul nedávny prípad, keď sociálka kontrolovala novinárku, ktorá predtým položila niekoľko nepríjemných otázok. O obvinení jeho samotného povedal, že sa dalo čakať, keďže „Kaliňák de facto vlastní políciu a Fico de facto vlastní generálnu prokuratúru“, pretože si tam dosadil bývalého spolužiaka.

    Šikanovanie. Brutálne odlišné metre, hodnotí Lipšic

    Daniel Lipšic vníma ako najväčší problém stíhania Matoviča fakt, že orgány činné v trestnom konaní majú úplne iné pravidlá pre jeho klienta a pre samotného premiéra. Pripomenul Ficove výroky na adresu bývalej premiérky Ivety Radičovej, že je podozrivá z korupcie, alebo výroky na adresu súčasného prezidenta Andreja Kisku, že sa dopustil daňových podvodov.

    Lipšic zároveň kritizoval, akým spôsobom bolo vedené vyšetrovanie, najmä to, že po tom, ako dozorujúci prokurátor zrušil obvinenie Matoviča, do prípadu zasiahol námestník generálneho prokurátora Peter Šufliarsky. Lipšic upozornil, že sa tak stalo okamžite po ich tlačovej konferencii 14. decembra 2016, keď bol spis do dvoch hodín expedovaný na krajskú prokuratúru. „Tak rýchle konanie pri prečine ohovárania som nezažil. To boli minúty,“ skonštatoval.

    „Takéto šikanovanie cez trestné právo prekračuje všetky hranice,“ dodal Lipšic s tým, že k takýmto excesom dochádza len na Slovensku a nie v Poľsku, Maďarsku, ani iných európskych krajinách. „Platia tu brutálne odlišné metre,“ povedal na Matovičovu obranu Daniel Lipšic.

    Na argument, že Matovičov status na sociálnej sieti môže byť považovaný za jednoznačné ohováranie, Lipšic uviedol, že dôležitý je kontext. Matovičov status o údajnom Ficovom účte na Belize bol podľa neho pozvaním na tlačovú besedu. Matovič sa zasa začudovane spýtal, prečo sa Fica dotýka status akéhosi poloblázna, za akého ho premiér považuje, v ktorom sa hovorilo o premiérovi bez mena. Navyše na tlačovej besede opakoval, že informáciu treba overiť.

    Pripomenul tiež, že meno námestníka generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho (na príkaz ktorého Matoviča obvinili, pozn. redakcie) sa spája aj s dvojnásobným vrahom Melom, ktorý utiekol pred zákonom práve do Belize. „Dvakrát Belize, pri tom istom námestníkovi prokuratúry,“ prízvukoval poslanec. „Čuduj sa svete, nejako sa ten kruh, doprdele, uzatvára,“ konštatoval Matovič.

    Podľa Lipšica je problémom aj to, keď človek, ktorý príde na výsluch, sedí v kancelárii funkcionárov NAKA pred výsluchom aj po výsluchu. „Je to na úrovni Kafkovho procesu,“ zhrnul s tým, že prípad sa podľa neho skončí oslobodením, pretože je to len šikanovanie, hoci „akonáhle obviňuje premiér, je to slobodný názor“.

    Fico hovorí o nezávislosti polície a prokuratúry

    Premiér Robert Fico reagoval na informáciu o obžalobe Matoviča vysvetlením, že on osobne nikdy nekomentoval rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní, ani to nebude robiť. Ja chcem, aby orgány činné v trestnom konaní pracovali absolútne nezávisle,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii na úrade vlády.

    Polícia ukončila vyšetrovanie prípadu v lete tohto roka a navrhla poslanca obžalovať. S informáciou o Ficovi vyrukoval Matovič v polovici augusta 2015 najprv na sociálnej sieti, potom aj na tlačovej besede. Mal pritom vychádzať z anonymných informácií, ktoré si našiel v poštovej schránke.

    Podľa anonymu si mal Fico s manželkou v roku 2008 založiť schránkovú firmu v Belize. Na jej dvoch účtoch malo byť 674 miliónov dolárov. Premiér označil tieto vyhlásenia za hlúposti. Polícia ich preverovala cez finančnú spravodajskú jednotku v Belize. Tá uviedla, že Fico a jeho manželka nemajú ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách v Belize.

    Autor: rp, TASR

    - Reklama -