Mrzí ma, že som sklamal idealistov. Postupoval som tak, ako som bol zvyknutý, hovorí Kiska

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Prezident Andrej Kiska v rozhovore pre Trend vyhlásil, že po ukončení prebiehajúcej daňovej kontroly zverejní zmluvu medzi ním a firmou KTAG, do ktorej si neoprávnene vložil náklady súvisiace s prezidentskou kampaňou. Na základe zmluvy si firma myslela, že môže dať prezidentskú kampaň do daňových nákladov.

    „Vo firme je nová daňová kontrola a ja nebudem v žiadnom prípade zverejňovať daňové tajomstvo. Táto zmluva doposiaľ zverejnená nebola. A keď daňová kontrola všetko ukončí, myslím si, že by sme ju mali ukázať,“ konštatoval.

    „Možno som mal byť dôslednejší pri príprave zmlúv a kontrole. Okamžite, keď daňový úrad prišiel a povedal, že nesúhlasí, ako to bolo účtované, a vyhodil nám to z nákladov, všetko sme doplatili. Polícia následne preverovala podozrenie, či nebol porušený zákon. Vyšetrovanie ukončila s tým, že trestný čin sa nestal, a kauzu som považoval za uzavretú,“ povedal Kiska s tým, že do Dobrého anjela daroval veľké peniaze, takže mu nešlo o to, aby takto ušetril pár desiatok tisíc eur.

    Kiska sa dotkol aj toho, prečo sa rozhodol riešiť svoju kampaň cez svoju firmu KTAG. „Nikdy predtým som politickú kampaň nerobil. A bola to aj taká moja daň ako podnikateľa za vstup do politiky. Myslím si, že politické strany financujú svoje kampane cez firmy. No pokiaľ viem, nový zákon to už nedovoľuje. Ja v tom nevidím rozdiel. Toto nie je len moja firma. Vlastním ju spolu s bratom,“ vysvetľuje Kiska s tým, že treba podľa neho odlišovať obdobie do volieb a obdobie, keď sa začala oficiálna volebná kampaň. Tá prvá stála plus-mínus milión eur, ktoré vynaložila KTAG, a následná oficiálna kampaň ho mala vyjsť 250-tisíc eur.

    Prezident však tvrdí, že celé to bola chyba a dnes by to tak už nerobil. Kiska zopakoval, že ho kauza mrzí a že sklamal niektorých ľudí vrátane riaditeľa organizácie Transparency International Slovensko Gabriela Šípoša. „Mrzí ma, že som sklamal idealistov a ich predstavu o tom, ako ideálny svet vyzerá. Ako podnikateľ, ktorý robil mnohé projekty, som v tom čase postupoval presne tak, ako som bol dovtedy zvyknutý,“ povedal prezident. Prvá kontrola mu prišla, keď požiadali o odpočet DPH, pričom o vratku požiadal v apríli 2014.

    Na záver rozhovoru vyjadril Kiska znepokojenie z diania na Slovensku. „Nejde o prácu nespokojného daňového úradníka, ale o systém diskreditácie. Rastie vo mne obrovské rozhorčenie nad tým, čo sa v krajine deje, a veľmi zvažujem, ako spoločnosti pomôcť viac,“ uviedol. 

    autor: OS, rp

    - Reklama -