Ruská polícia zasahovala počas opozičnej demonštrácie v Petrohrade. Hneď v úvode zadržali najmenej sto aktivistov

    0
    Vyhostení diplomati sa mali vraj zúčastniť na protestných pochodoch za oslobodenie Navaľného. Na archívnej snímke Alexej Navaľnyj pri zatýkaní ruskou políciou. Foto: TASR

    Zhromaždenie v Petrohrade, ktorý je rodiskom Putina, malo byť najväčším zo série včerajších podujatí opozície, naplánovaných v 80 mestách vrátane Moskvy.

    Monitorovacia skupina OVD-Info oznámila, že v rôznych častiach Ruska zadržali dokopy viac ako 260 demonštrantov.

    Agentúra AP predtým uviedla, že polícia počas včerajších opozičných zhromaždení nezasahovala, aj sa keď väčšina z nich konala bez úradného povolenia. Následne však informovala o zadržaní takmer 40 osôb v Petrohrade po tom, ako sa niektorí demonštranti pokúsili prelomiť policajné zátarasy. Polícia oznámila, že tieto osoby neskôr prepustila s tým, že majú zaplatiť pokuty za blokovanie premávky.

    Zhromaždenie na petrohradskom Marsovom poli a následný pochod ulicami mesta podľa AP prilákali takmer 2000 ľudí. Po uvedenom zákroku proti pochodujúcim zostali stovky ľudí ešte niekoľko hodín na Námestí povstania v centre Petrohradu bez toho, aby polícia opäť zasahovala.

    Väčší počet demonštrantov sa napriek dažďu zišiel aj v Moskve, kde polícia odhadla účasť na 700 osôb, zatiaľ čo pozorovatelia hlásili 1000-2000 účastníkov.

    Mnohí z nich mali v rukách žlté nafukovacie kačice, ktoré sú symbolom ruského protikorupčného hnutia. Agentúra Interfax uviedla, že demonštrácia v Moskve, ktorá nebola povolená, sa zaobišla bez incidentov a nie je známe, že by polícia počas nej niekoho zadržala.

    Rozhodnutie ruských orgánov nezakročiť proti opozičným demonštrantom v Moskve kontrastuje s odozvou na predošlé demonštrácie zvolané Navaľným v hlavnom meste, pri ktorých polícia zadržala viac než 1000 demonštrantov. Podľa AP išlo pravdepodobne o snahu vyhnúť sa takémuto zásahu počas Putinových narodenín.

    Podporovatelia Navaľného reagovali včerajšími akciami na jeho výzvu, aby týmto spôsobom vyvíjali nátlak na úrady, od ktorých požadujú povolenie jeho kandidatúry v budúcoročných prezidentských voľbách. Samotný Navaľnyj si v súčasnosti odpykáva 20-dňový trest väzenia, a to práve za opakované výzvy na účasť na nepovolených verejných zhromaždeniach.

    - Reklama -