Kiskovi zmizla svätožiara, Fico nedosníval prezidentský sen. Dostali sme sa do zákopovej vojny. Všetci by si vydýchli, ak by opäť nekandidovali, hodnotia poslanci a analytik

    0
    Poslanci NR SR diskutujú v štúdiu televízie TA3 (Autor: ta3.com)

    Kiska má za sebou vplyvné ambasády, Fico sníva prezidentský sen

    Smerák Blaha označil Kiskovu aféru za obrovský politický škandál, prezident podľa neho opakovane spáchal daňový podvod a aj volebný podvod. „On klamal verejnosť,“ konštatoval ľavičiar a pripomenul, že prezident loboval za svoju firmu u najvyšších vyšetrovateľov, užíval si nenáležitú výhodu (dvojmiliónovú pohľadávku od svojej firmy) a ani sa neospravedlnil. Namiesto toho, aby odstúpil, ešte verejne označil svoj štát za mafiánsky. „Toto je niečo, čo si hádam nedovolil žiadny prezident v celých dejinách akéhokoľvek štátu,“ upozornil Blaha s tým, že od neonacistov sú také vyjadrenia hrozné, ale sú to extrémisti. Kiska pri Bašternákovi chcel vyvodiť zodpovednosť, ale sám sa z toho vyvlieka. Blaha je presvedčený, že ide o daňový aj volebný podvod a prezident by mal jednoznačne odstúpiť. Odozva ulice, médií a občianskej spoločnosti na Kiskove lapsusy je podľa neho chabá. „Samozrejme, že tušíme, čím to je, že Andrej Kiska má za sebou niektoré ambasády, ktoré sú veľmi vplyvné aj v mediálnej sfére,“ dôvodil.

    Podľa Pčolinského má Kiska problém priznať farbu a vyvodiť osobnú zodpovednosť, pričom svätožiara morálnej autority mu zmizla. „To sú tí štandardní politici, ktorí musia klamať, ktorí musia zavádzať, ktorí jednoducho nemôžu ani pokojne spávať,“ priblížil pohľad hnutia Sme rodina, pričom je podľa neho logické, že Kiska využil príležitosť spýtať sa, resp. vyjadriť obavu pred prokurátorom Jaromírom Čižnárom, no mal by sa k tomu postaviť ako chlap a vysvetliť to. „Táto mediálna prestrelka medzi predsedom vlády a prezidentom je trošku smiešna,“ doplnil Pčolinský, pričom v normálnej krajine by taký premiér sedel „úplne niekde inde ako na úrade vlády“. Upozornil, že premiér býva v byte daňového podvodníka, preto odporučil riadiť sa heslom pozri, kto to hovorí.

    Národniar Paška niekoľkokrát zdôraznil, že je potrebné počkať na výsledky vyšetrovania a správanie hlavy štátu posúdiť až potom. Mafiánske praktiky štátu ilustroval na konkrétnom prípade so súkromným pozemkom vo Veľkom Slavkove, kde ústavný činiteľ získal odcudzený majetok. Vyzval na nezneužívanie mediálneho priestoru s tým, že aj novinári sú dosť aktívni, pretože chcú mať informácie a senzácie, keďže potrebujú, aby sa denníky predávali. „Takže keď pozbierajú štipľavejšie útržky, vyjadrenia politikov, jedného aj druhého, tak potom, samozrejme, sa s tým dosť hodne pracuje,“ povedal, pričom to nie je dobré pre politické prostredie. Od začiatku tohto roka na Slovensku politika podľa neho smerovala k balkánskemu štýlu vzájomného obviňovania sa.

    Martin Klus pripustil, že celá vec nebola komunikačne dobre zvládnutá ani z Kiskovej strany, no spýtal sa, ako sa premiér dostal k uvedeným informáciám. Kiska sa podľa neho vyjadrením o mafiánskom štáte len bránil, možno v návale emócií, zato konfrontácia, ktorú zvolil Fico, poukazuje na to, že nedosníval svoj prezidentský sen. „A keďže sa nám úspešne podarilo zrušiť dvojkolovú voľbu županov, ja sa veľmi obávam, že čoskoro príde aj návrh na zrušenie dvojkolovej voľby prezidenta. Vtedy konečne pán premiér bude mať reálnu šancu,“ domnieva sa liberál donedávna kandidujúci na župana Banskobystrického kraja.

    „Mňa veľmi sklamal až znechutil jeho príhovor spred týždňa, pretože namiesto toho, aby sa riadne ospravedlnil všetkým občanom, nie svojim fanúšikom a tým, ktorých si váži, tak obrátil pozornosť na to, že sa snažil vmanévrovať do pozície akejsi obete,“ zhodnotil telemostom z Galanty politický analytik Chmelár, podľa ktorého prezident akoby nepochopil svoj problém. Navrhol mu, že sa môže očistiť zverejnením zmluvy s firmou KTAG alebo ak si váži Transparency International, ako sám povedal, môže organizácii umožniť nahliadnuť do zmluvy a zahladiť tým pochybnosti, hoci ho kritizovali. Uplatnenie vratky na DPH vo výške 150 000 eur však znamená, že musel prekročiť povolenú hranicu pri financovaní prezidentskej kampane, teda hrubo porušil volebný zákon. „Je mi jasné, že je to politická intriga, ale kľúč k riešeniu tejto politickej intrigy má iba Andrej Kiska. On sa nemôže vyhovárať na mafiánsky štát, pretože daňové úrady si robia to, čo majú,“ doplnil s obavou, že Slovensko je v takom morálnom rozklade, že už nedokážeme zachovávať kultúru. Jediné riešenie na upokojenie situácie a zacelenie rozdelenej spoločnosti vidí analytik v tom, že Kiska aj Fico by mali vyhlásiť, že nebudú o dva roky kandidovať na prezidenta. „Ak to urobia, ja si myslím, že celá spoločnosť si vydýchne,“ uviedol s tým, že sme sa opäť dostali „do zákopovej vojny, kde si každý chráni toho svojho“.

    Predtým malo Kotlebu poraziť vrece zemiakov, dnes to má byť cícerová nátierka

    Poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Pčolinský uviedol, že strana Sme rodina chce počkať do finálnej fázy a odporúčania svojim voličom, koho voliť, dá až následne. Niektorí z kandidátov sa totiž vzdávajú svojej kandidatúry v prospech súperov a oni nechcú vyjadriť podporu niekomu, kto by sa tiež po čase kandidatúry vzdal. Strana Sme rodina je pritom poslednou parlamentnou stranou, ktorá zatiaľ nevyjadrila podporu nezávislému kandidátovi Jánovi Lunterovi. Na margo situácie v Banskej Bystrici Pčolinský uviedol, že pokiaľ by štandardní politici nekradli, neklamali a nepodvádzali, tak by „ľudia neboli náchylní uveriť jednoduchým a radikálnym riešeniam“. Príčinou extrémizmu je podľa neho štandardná politika, konkrétne 10-ročná vláda sociálnych demokratov.

    Blaha kontroval vyjadrením, že predpokladá, že keď sa Kollár fotil s mafiánmi, asi mali nejaké nie celkom čisté kšefty. Vzdanie sa kandidatúry Martina Klusa a Stanislava Mičeva v prospech Jána Luntera považuje za zodpovedné, Klus podľa neho počas kampane vyrástol, ukončil to elegantne a je to prísľub do budúcnosti. Poslanec však upozornil, že nebezpečenstvo podpory extrémizmu hrozí aj v Nitre, a preto vyzval na spojenie sa v antifašizme a podporu kandidáta Milana Belicu.

    „Vyhrali sme bitku, ale nevyhrali sme vojnu. Vo veľkej miere bude záležať od toho, koľkí ľudia reálne prídu voliť,“ konštatoval opozičný poslanec Martin Klus. Svojej kandidatúry na župana Banskobystrického kraja sa vzdal po tom, ako agentúry AKO a Median potvrdili Lunterov náskok. V Nitrianskom kraji je však podľa neho iná situácia, ľudia sú už unavení z kandidáta Smeru.

    Podľa podpredsedu SNS Pavla Pašku je námetom na zamyslenie, do akej miery majú kraje ako medzistupne verejnej správy zmysel a či netreba hľadať iné usporiadanie a presunutie kompetencií aj preto, aby si štát udržal istú mieru kontroly nad politikou na celom území.

    Chmelár doplnil, že ak Kotleba vyhrá, nezastaví ho už nič, pričom body získava preto, lebo ľudí zaujíma ich vlastný život. Kotleba hovorí, že sa kradne, podvádza, že ľudia sú zúfalí, nerieši sa rómska otázka. Extrémistické nie sú témy, ale riešenia, ktoré sa podľa analytika plazia aj do štandardných strán. Situácia je podľa Chmelára vážna a zabúda sa na skryté hlasy, pre ktoré je favoritom stále Kotleba. Predtým si mysleli, že ho porazí vrece zemiakov, dnes to má byť cícerová nátierka, uviedol na margo župného boja.

    Katalánsko? Juncker čaká na noty od Merkelovej

    Chmelár upozornil, že v katalánskom parlamente sa nemôže hovoriť po katalánsky, pokojné rozdelenie Čechov a Slovákov je historická anomália a šermovanie ústavou je lacný trik. Rečnícky nadhodil, kto sa pýtal na názor Moskvy pri osamostatnení sa Litvy. Katalánsku situáciu označil za rozpor medzi princípom celistvosti štátov a právom národa na sebaurčenie. Španielska vláda robí neprijateľné nedemokratické kroky ako bitie a strieľanie ľudí, ktorí by možno hlasovali za zotrvanie v Španielsku. Ak EÚ nepochopí trend narastania identít regiónov, riešenie bude podľa neho zložité a môžeme sa vrátiť do stredoveku, čo by bola pre Európu katastrofa. Myslí si, že otázku identít treba riešiť, pričom poukázal na knihu dediča pivovaru Heineken s názvom Eurotopia, kde navrhoval rozdelenie Európy na 70 regiónov, ktoré by mali zástupcov v europarlamente. Katalánci sú najeurópskejší zo Španielov, pripomenul analytik.

    Saskár Klus sa nazdáva, že treba mediátora, pričom v Katalánsku je 6 000 španielskych policajtov a rozdelená spoločnosť. Hrozí tam občianska vojna a EÚ má povinnosť do toho vstúpiť.

    Podpredseda SNS Paška sa vyjadril v zmysle, že kým Merkelová niečo nepovie, EK neurobí nič, Juncker čaká na noty. Podľa neho Flámi chcú tiež kontrolovať svoje územie, takisto Škóti, severné Taliansko… EÚ by nikdy nedopustila rozdelenie Československa, ak by do nej vstúpilo ako celok, dodal národniar.

    Opozičný poslanec Pčolinský podotkol, že už dnes veľké firmy odchádzajú z Katalánska a vyhlásenia nezávislosti boli vždy jednostranné. Jediným riešením sa mu zdá byť autonómia, pričom nie je možné tvrdiť, že Katalánci nie sú národom. Majú pomerne silnú ekonomiku, bez nich sú na tom Španieli zle, to by zložilo štát a potom aj EÚ. Preto by mali s regiónom rokovať, tvrdí.

    Blaha priznal, že Katalánsko má obrovské sympatie ľavičiarov, hoci ich názory na riešenie situácie sa rôznia. Dodal, že EÚ pokrytecky podporovala odtrhnutie Kosova, ale v prípade Katalánska nadŕža Španielsku. Katalánci však podľa jeho názoru naozaj porušili ústavu a takýmto spôsobom by sme mohli mať namiesto dvesto až okolo 8 000 štátov na základe lingvisticko-etnických skupín, čo by EÚ rozbilo. Situáciu nevylepšuje ani to, že na čele španielskej aj katalánskej vlády sú pravicoví nacionalisti. 

    Klus doplnil, že udalosti v Katalánsku budú mať dosah aj na nás, pretože by sme museli zachraňovať Španielsko, tak ako predtým Grécko.

    autor: rp, TASR

    - Reklama -