Lipšic pre Matoviča vyťahuje naozaj ťažké zbrane. Zverejnil informácie o vyšetrovaní Fica. Rázna reakcia z úradu vlády

    0
    Predseda strany NOVA Daniel Lipšic a líder OĽaNO Igor Matovič (Autor: SITA)

    Lipšic vychádzal z uznesenia vyšetrovateľa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave v trestnom stíhaní pre trestný čin ohrozenia bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva, kde bol jedným z podozrivých Robert Fico.

    Išlo o prípad, keď premiér pred voľbami 2016 na tlačovej konferencii hovoril o informáciách o daniach Igora Matoviča.

    Vyšetrovateľ podľa Lipšica konštatuje, že “predseda vlády naplnil svojím konaním formálne znaky prečinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva”. “Ale keďže išlo o tému vo verejnom záujme, keďže sloboda prejavu v politike musí byť veľmi široká, tak nebol naplnený tzv. materiálny znak, teda závažnosť činu a tým pádom trestné konanie prerušil,” doplnil na dnešnej tlačovej konferencii Lipšic. 

    Konanie prerušil aj preto, že boli podozrivé i ďalšie osoby, ktoré mali Ficovi dokumenty kryté daňovým tajomstvom doručiť.

    Žiaden svedok však podľa Lipšica nepotvrdil, že by na mítingu s občanmi niekto Ficovi dokumenty dal. Míting spomína vo svojej výpovedi Fico. “Tvrdenie pána Fica, že dokumenty získal tesne pred tlačovkou na mítingu s občanmi, okrem jeho výpovede nepotvrdzujú žiadne iné dôkazy. Práve naopak. Všetky ďalšie dôkazy jeho výpoveď vyvracajú,“ doplnil Lipšic.

    Toto celé podľa Lipšica dokazuje, že pre predstaviteľov koalície platia na Slovensku iné pravidlá ako pre predstaviteľov opozície.

    Pri Igorovi Matovičovi, ktorý hovoril o údajných Ficových účtoch na Belize, totiž otázka slobody prejavu išla bokom.

    “Taký dvojaký meter sa na Slovensku ešte asi nevyskytol. Dnes akoby sme mali na Slovensku dva trestné zákony, jeden pre koalíciu a jeden pre opozíciu. Ale to je pre právny štát zničujúce,” vyhlásil Lipšic s tým, že v demokratickom právnom štáte platí rovnosť pred zákonom. K takému “brutálnemu zneužívaniu orgánov” ako na Slovensku podľa neho nedochádza v žiadnej inej krajine EÚ.

     “Po tom, čo páni Lipšic a Matovič napáchali, sa čudujeme, že majú ešte odvahu sa postaviť pred verejnosť a moralizovať,” uviedol v reakcii na vyjadrenia Daniela Lipšica Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

    Polícia ukončila vyšetrovanie prípadu Igora Matoviča v lete tohto roka a navrhla poslanca obžalovať. S informáciou o Ficovi vyrukoval Igor Matovič v polovici augusta 2015 najprv na sociálnej sieti, potom aj na tlačovej besede. Mal pritom vychádzať z anonymných informácií, ktoré si našiel v poštovej schránke.

    Podľa anonymu si mal Fico s manželkou v roku 2008 založiť schránkovú firmu v Belize. Na jej dvoch účtoch malo byť 674 miliónov dolárov. Premiér označil tieto vyhlásenia za hlúposti. Polícia ich preverovala cez finančnú spravodajskú jednotku v Belize. Tá uviedla, že Fico a jeho manželka nemajú ani v minulosti nemali žiadne osobné alebo podnikateľské účty alebo iné finančné produkty vedené vo finančných inštitúciách v Belize.

    - Reklama -