Bývalý generálny prokurátor Vaľo: Kiskov postup bol krajne nevhodný. Snažil sa ovplyvniť vyšetrovanie

    0
    prezident Andrej Kiska (Autor: TASR)

    „Ak vysoko postavený politik povie generálnemu prokurátorovi raz, že má nejaký vlastný prípad a že sa obáva, aby konanie nebolo voči jeho osobe zaujaté, je to krajne nevhodné správanie, ktorého cieľom je zrejme ovplyvniť konanie v danej veci vo svoj prospech,“ uviedol Vaľo v písomnom vyhlásení.

    Reagoval ním na úvahy o tom, či bolo prípustné konanie prezidenta, ktorý pred generálnym prokurátorom vyjadril opakovane obavu, že postup polície a prokuratúry voči spoločnosti, ktorú vlastnil so svojím bratom, nebude objektívny.

    „Ak otázku na stav v konaní zopakuje aj pri nasledujúcich dvoch stretnutiach, a z nich navyše niektoré sám iniciuje, jeho cieľom je bez akýchkoľvek pochybností ovplyvniť konanie v danej veci vo svoj prospech,“ domnieva sa.

    Vaľovi, ktorý funkciu generálneho prokurátora zastával v rokoch 1995 až 1998, sa podľa jeho slov nestalo, aby ho niekto priamo požiadal o intervenciu. Vysvetlil, že takéto žiadosti boli vždy len nepriame a podobali sa na konanie Kisku.

    „Nikdy sa mne, ani žiadnemu inému prokurátorovi, s ktorým som sa o tom rozprával nestalo, aby za nami prišiel čo aj ten najlepší kamarát, tým menej nejaký politik, a priamo požiadal, aby prokurátor ovplyvnil konanie v nejakej veci v jeho prospech,“ priblížil.

    „Vždy, ak niekto mal taký úmysel, tak len spomenul, že má taký a taký prípad a naopak zdôraznil, že nechce ovplyvňovať konanie a chce len, aby vec bola skončená zákonne a čo najskôr. Vždy som to chápal ako intervenciu a vždy som sa voči tomu ohradil,“ uviedol Vaľo.

    Bývalý generálny prokurátor pripúšťa, že výnimočne sa môžu vyskytnúť aj prípady, keď niekto priamo požiada prokurátora o zásah v jeho prospech a svoju žiadosť aj doloží nejakou “obáločkou”. „V takom prípade však vždy pôjde o prokurátora, o ktorom má intervenujúci hodnoverné informácie, že je skorumpovaný. A nikdy takto nebude postupovať prezident republiky,“ zdôraznil.

    Vaľo zároveň odsúdil výroky premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD), ako aj prezidenta Kisku o trestnoprávnej vine v neskončených prípadoch. „Škodlivé, a podľa Európskeho súdu pre ľudské práva aj odporujúce právu na prezumpciu neviny, sú vyjadrovania predstaviteľov štátu o trestnoprávnej vine vo veciach, ktoré nie sú právoplatne skončené, či už je to vyjadrenie premiéra Róberta Fica alebo ministra Róberta Kaliňáka o vine prezidenta Andreja Kisku z daňového podvodu, alebo naopak vyjadrenia prezidenta o vine premiéra zo zneužitia právomoci,“ doložil.

    Generálny prokurátor Jaromír Čižnár minulý týždeň opísal, ako ho prezident Andrej Kiska opakovane oslovil v roku 2015 s tým, že má obavu, že vyšetrovanie daní jeho rodinnej firmy KTAG nebude objektívne, vzhľadom k jeho osobe. Čižnár takéto konanie Kisku nevnímal ako snahu o ovplyvňovanie.

    Naopak, premiér Fico o schôdzke, ktorej sa okrem neho, Čižnára a Kisku zúčastnil ešte riaditeľ SIS povedal, že prezident žiadal, aby mu predstaviteľ orgánu činného v trestnom konaní pomohol vybaviť vec vratiek DPH v jeho a bratovej firme. To Kiska odmietol, tvrdí, že do prípadu nezasahoval.

    - Reklama -