Kiska sa už druhýkrát obrátil na Ústavný súd. Štát zlyhal v regulácii cien energií, vyhlásil

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Ako uviedol dnes v Bratislave na stretnutí s médiami, počas svojho funkčného obdobia využíva toto právo prezidenta po druhý raz. Podľa neho ide o zlyhanie štátu v oblasti regulácie cien energií s priamym dosahom na životy ľudí v slovenských domácnostiach a ich nákladov na život, ako aj zlyhaní, ktoré sťažujú život zamestnávateľom a okrádajú Slovensko o pracovné miesta. Z dôvodu regulácie cien energií majú domácnosti a zamestnávatelia na Slovensku jednu z najdrahších cien elektrickej energie v celej Európskej únii.

    Namiesto potrebných zmien, zdôraznil Kiska, ktoré by umožnili zlacniť elektrickú energiu, vládna väčšina zareagovala politickým tlakom a zmenou zákona narušila existujúcu deľbu moci, systém vzájomných protiváh medzi prezidentom a vládou. Zároveň podriadila voľbu predsedu regulačného úradu a rozhodnutia úradu priamej politickej kontrole vlády, ktorá je aktuálne pri moci. Z tejto funkcie sa spravila politická funkcia.

    Podľa hlavy štátu schválený zákon je v rozpore s ústavou a s právom Európskej únie.

    „Po prvé, Slovenská republika sa zaviazala, že zaručí nezávislosť regulátora cien energií od politických vplyvov. A zabezpečí, aby regulátor vykonával právomoci nestranne a transparentne. Pred zmenou zákona sa na osobe predsedu úradu musel zhodnúť prezident a vláda. Po novom je predseda úradu závislý iba na vláde. Prezident stratil právomoc priamo a preventívne pôsobiť proti zneužitiu moci a podporovať nezávislosť úradu. Po druhé, regulátor cien v každej členskej krajine EÚ musí mať možnosť prijímať rozhodnutia nezávisle od iných verejných, politických alebo súkromných záujmov. Preto sa v roku 2012 zo zákona vypustila spoluúčasť ministerstiev na procese rozhodovania regulačného úradu. Opätovné ustanovenie účasti ministerstiev hospodárstva a životného prostredia v cenových konaniach — tak ako to vládna väčšina presadila v schválenom zákone — je v rozpore s pravidlami EÚ. Zvyšuje riziko politického zasahovania do rozhodnutí úradu,“ povedal prezident.

    „Ako prezident plne rešpektujem, že zodpovednosť za energetickú politiku nesie vláda. Politika vlády ale nemôže byť v rozpore s pravidlami EÚ o otvorenej a spravodlivej hospodárskej súťaži ani s nezávislou a férovou reguláciou a kontrolou,“ zdôraznil Kiska.

    “Rozumiem, že pán prezident má svoje starosti pri vysvetľovaní niektorých svojich vecí a pravdepodobne má záujem prekryť tieto veci inými otvorenými otázkami. Vnímam, že tento zákon bol prijatý ešte v júni tohto roku, to znamená asi pred 4 mesiacmi. A je zaujímavé, že doteraz ho nenapadol ani sa k nemu verejne nevyjadril. Zároveň ho posúva na Ústavný súd, ktorého funkčnosť ohrozuje,” reagoval dnes po skončení rokovania vlády minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD).

    - Reklama -