Najmocnejšie krajiny NATO si vybavujú účty. Majú na to vraj bezpečnostné dôvody

    0
    Turecké tanky pri hraniciach. Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Ako dôvod uvádza americká diplomacia snahu minimalizovať počet návštevníkov na svojich zastupiteľstvách v Turecku. Používať ich môžu len žiadatelia o azyl či migranti. Na reakciu čakali vo Washingtone necelých päť hodín. Ankara vydala rovnaké vyhlásenie ako ministerstvo zahraničných vecí USA s tým rozdielom, že obrátila text proti Američanom a názvy amerických úradov zamenila za turecké. 
     
    O turecké víza si Američania nepožiadajú ani cez internet. USA nešpecifikovalo, koho sa konkrétne opatrenie týka, ale tureckí diplomati boli oveľa konkrétnejší. Vydávanie víz na svojich ambasádach v Spojených štátoch sa má vzťahovať len na amerických občanov. Žiadatelia o víza z iných krajín budú na tureckých zastupiteľstvách odbavení podľa pravidiel. 
     
    Jedným z dôvodov na takéto diplomatické roztržky je podľa portálu Euractiv obava USA o bezpečnosť svojich zamestnancov na tureckých zastupiteľstvách. Začiatkom októbra totiž zadržali turecké úrady človeka, ktorý na veľvyslanectve pracoval. Išlo o tureckého občana, ktorý sa mal údajne podieľať na nevydarenom puči z júla minulého roka. 
     
    Turecko navyše prednedávnom odštartovalo vojenskú pozemnú operáciu v sýrskej provincii Idlib s cieľom potlačiť teroristov v oblasti. Objavili sa však aj špekulácie, že by mohlo ísť o snahu obkľúčiť región v okolí mesta Arfin. To je baštou Kurdskej strany pracujúcich (PKK), ktorú považuje za teroristickú organizáciu nielen Turecko. 
     
    Rozhádané diplomatické vzťahy medzi Tureckom a USA nie sú dobrým znamením pre vývoj situácie na Blízkom východe. Práve tieto dve krajiny sú totiž vojensky najsilnejšími v rámci Severoatlantickej aliancie. Vyvstáva preto otázka, ako veľmi tento spor ovplyvní ďalšiu spoluprácu pri riešení problémov v regióne. 
     
    Celý text nájdete TU.
     
    - Reklama -