Poliačik: Žiadame od prezidenta odpoveď na otázku, či existuje nejaká pohľadávka medzi ním a firmou KTAG. Parlamentný výbor by sa mal vrátiť ku konaniu voči Kiskovi

    0
    Andrej Kiska (Autor: TASR)

    Ak taká pohľadávka existovala počas jeho výkonu funkcie prezidenta SR a on ju nepriznal, porušil tým ústavný zákon o konflikte záujmov. Vysvetľovať má v konaní, ktoré pred mesiacom odobril výbor, na podnet od neúspešného prezidentského kandidáta Jozefa Behýla. Výbor rokoval mimoriadne na žiadosť koaličných poslancov.

    “Žiadame od pána prezidenta odpoveď na otázku, či existuje nejaká pohľadávka medzi ním a firmou KTAG. A za predpokladu, že by takáto pohľadávka existovala, tak na základe žiadosti koaličných poslancov sa budeme pýtať na detaily tejto pohľadávky. Ak neexistuje, nebudeme mať odpovede,” povedal predseda výboru Martin Poliačik (SaS).

    Verejnosť by mala vedieť o vašom podnikaní

    Dodal, že pohľadávka je súčasťou majetku.

    “Keď sa stanete verejným funkcionárom a nejaká firma vám visí dva milióny, tak je dobré, aby to verejnosť vedela. A ak by takéto niečo existovalo a nebolo uvedené v majetkovom priznaní, tak je to porušenie ústavného zákona,” vysvetlil Poliačik.

    Na základe podnetu voči Kiskovi sa rieši možné nepriznanie pohľadávky či prijatie daru počas trvania verejnej funkcie. Poliačik očakáva, že Kiska urobí všetko preto, aby boli podozrenia z podnetu vyvrátené.

    Poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan v reakcii na rozhodnutie výboru uviedol, že je verejne známe, že prezident je už dlhé roky spolumajiteľom spoločnosti KTAG, do ktorej vložil peniaze už v roku 2005.

    “Prezident každý rok zverejňuje majetkové priznanie v súlade so zákonom, a rovnako aj všetky príjmy. Tak ako už bolo opakovane zverejnené, prezident Andrej Kiska mal príjmy z verejnej funkcie za rok 2016 vo výške 97.151 eur, paušálne náhrady boli 15.933 eur. Ostané príjmy mal vo výške 257.048 eur,” pripomenul Krpelan.

    Dodal, že príjmy pochádzajú z podielov vo firmách, akcií v investičnom fonde a zo zmlúv o pôžičkách tretím stranám.

    Čo už zatiaľ vieme

    Podnet voči Kiskovi prišiel po tom, ako nedávno viaceré médiá dostali do redakcie anonym a na základe neho informovali, že spoločnosť Kiska Travel Agency (KTAG), ktorej majiteľmi sú prezident Kiska s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia.

    Zistili, že si skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27.000 eur, prípad mal súvisieť aj s financovaním Kiskovej volebnej kampane. Podobný email dostala aj redakcia TASR.

    Firma to uznala, oľutovala a daň doplatila. Skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin. 

    Kiska na tlačovej konferencii (12.9.) vysvetlil, že daňový úrad mal iný názor ako firma KTAG na zaúčtovanie položky. Podobné prípady sú podľa hlavy štátu bežné, on osobne nemá čo skrývať. 

    - Reklama -