Kurz: Výsledky volieb v Rakúsku sú dobré pre Európu, nová vláda bude proeurópska. Únia však potrebuje reformu

    0
    Sebastian Kurz (Autor: SITA)

     “Je to dobrý výsledok pre Európu. ÖVP bola a je v Rakúsku európskou stranou,” povedal Kurz v telefonickom rozhovore pre agentúru DPA. Rakúski voliči tak podľa neho dali jasný proeurópsky signál.

    Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vyzval Kurza, ktorého strane sa predbežne pripisuje zisk vyše 31 percent hlasov, aby vytvoril vládu s európskou perspektívou, pričom poukázal na skutočnosť, že Rakúsko bude v druhej polovici roka 2018 plniť úlohy rotujúceho predsedníctva v Rade EÚ. “Rakúsko bude zodpovedať za prípravu mnohých rozhodnutí dôležitých pre budúcnosť EÚ,” napísal vo svojom liste.

    Podľa DPA je však pravdepodobné, že ÖVP vytvorí koalíciu s FPÖ, s ktorou ju spája tvrdá protiimigračná politika a plány posilniť právomoci členských štátov EÚ. Skončila by sa tak desať rokov trvajúca spolupráca medzi ÖVP a Sociálnodemokratickou stranou Rakúska (SPÖ).

    Kurz zdôraznil, že EÚ potrebuje reformy, ktorými sa chce zaoberať počas rakúskeho predsedníctva v Rade EÚ. Dodal, že má záujem o spoluprácu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a inými partnermi, aby spoločne zmenili Európu k lepšiemu.

    Doterajší rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz sa vo veku 31 rokov zrejme stane najmladším predsedom vlády v Európe.

    - Reklama -