Sme za to, aby si všetky krajiny brali svojich ekonomických migrantov naspäť a bezpodmienečne, v opačnom prípade ich Európska únia nebude podporovať, odkazuje Kaliňák

    0
    Robert Kaliňák (Autor: TASR)

    Aspekt bezpečnosti má byť podľa Kaliňáka na prvom mieste. „Teraz teda budeme mať možnosť zdieľať bezpečnostné otázky v oblasti Salzburského fóra, to je združenie V4 na čele s Rakúskom, ktoré vzniklo pre otázky bezpečnosti. Toto bude určite pozitívnym príspevkom,“ konštatoval v rozhovore, ktorý poskytol denníku Plus JEDEN DEŇ.

    Hodnotí, že neintegrovaných migrantov Rakúšania vnímajú ako problém. „A ono to problém je. Lebo nezvládnutá integrácia vedie k radikalizácii. Za posledné roky sa to jasne potvrdilo. A to je otázka, ktorú musíme nastoliť aj na európskom stole,“ prízvukuje Kaliňák.

    Nemá pocit, že by bol víťaz rakúskych parlamentných volieb Sebastian Kurz nejako zásadne protieurópsky a nemyslí si, že sú krajiny V4 v otázke migrácie radikálne. Podľa ministra sú len konzekventné a nemenia stanovisko, pričom prerozdeľovanie povinných kvót sa ukázalo ako nepoužiteľné.

    „Súd, ktorý zamietol našu žalobu, v nej napísal fantastickú vetu, ktorá môže byť napísaná len v Bruseli. A to, že rozhodnutie o kvótach bolo neefektívne a neúspešné, neznamená, že ho Európska únia nemohla prijať,“ upozornil s tým, že Európe môže pomôcť viac racionality a priblíženia sa k realite. „Ak podá päť krajín návrh na predĺženie kontroly vnútorných hraníc a sú to štáty, ktoré doteraz výrazne podporovali migráciu, tak o čom to svedčí?“ pýta sa minister.

    Upozorňuje, že V4 si za posledné roky najmä na otázke migrácie výrazne zvýšila kredit a mnohí významní lídri chcú stretnutia s V4, aby zistili stanoviská v dôležitých otázkach. Samotné stráženie hraničných priechodov automaticky neznamená zvýšenú bezpečnosť. „Pretože pokiaľ nestrážite zelenú hranicu, máte hranice otvorené. Nedá sa to nazvať kontrolou,“ upresnil.

    Kaliňák je presvedčený, že najpodstatnejšia je ochrana vonkajších hraníc a riešenie konfliktov v krajinách mimo územia Európskej únie. Situácia z roku 2015 sa už totiž nemôže zopakovať. „Sme za to, aby si všetky krajiny brali svojich ekonomických migrantov naspäť a bezpodmienečne, v opačnom prípade ich Európska únia nebude podporovať. Aj toto malo za následok, že sa migrácia zlepšila. A povinné kvóty nie sú na mieste vôbec,“ prízvukuje.

    Hranice Únie strážili stovky policajtov zo všetkých krajín. „Tam sme slúžili a pomáhali sme. Rovnako sme urobili gabčíkovský projekt, ktorý bol bezpečný a efektívny. Podstatná je aj finančná podpora, ktorá smeruje do krajín, v ktorých chceme, aby lepšie strážili svoje hranice,“ informoval. Krajiny, ktoré majú ekonomický problém, môžu mať podľa ministra svoje „presýpacie“ programy za prísnych bezpečnostných pravidiel. „Ale nás sa to netýka,“ tvrdí. Ubezpečuje tiež, že zníženie sociálnych dávok, o ktorom hovorí Sebastian Kurz, sa bude týkať iba migrantov a žiadateľov o azyl, nie Slovákov, ktorí tam pracujú.

    Minister vnútra už po skončení rokovaní Rady EÚ pre vnútorné veci a spravodlivosť v Luxemburgu pred necelým týždňom povedal, že vymýšľanie nových a nových dôvodov na zavádzanie kontrol na vnútorných hraniciach členských štátov schengenského priestoru povedie ku koncu Schengenu. Písali sme o tom TU.

    - Reklama -