VIDEO Politickí väzni v Európskej únii? Katalánsko sa búri

    0
    Katalánci vyšli do ulíc Barcelony na sviečkovú demonštráciu proti zadržaniu dvoch významných iniciátorov kampane referenda o nezávislosti Katalánska (Autor: TASR)

    Mainstreamové médiá pred niekoľkými dňami s neskrývaným zadosťučinením publikovali fotografie z demonštrácie, ktorej účastníci sa vyjadrovali za zotrvanie Katalánska v štátnom zväzku so Španielskom. Utorkové zaplnené ulice Barcelony však už väčšinu médií až tak nezaujímali. Tentoraz sa totiž v hojnom počte opäť zišli priaznivci nezávislosti Katalánska. Na protest proti rozhodnutiu španielskych úradov trestne stíhať dvoch katalánskych vodcov.

    Demonštranti zaplavili hlavnú triedu a v rukách držali sviečky za oboch zatknutých aktivistov, Jordiho Sancheza (Katalánske národné zhromaždenie) a Jordiho Cuixarta (Omnium Cultural), ktorých označili za „politických väzňov“. Protesty prebehli nenásilnou formou, ale ich účastníci dali jasne najavo, čo si myslia o budúcnosti Katalánska v jednom zväzku so Španielskom. Oboch politických aktivistov úrady vyšetrujú pre podiel na masových demonštráciách 20. septembra tohto roku.

    Obom Kataláncomhrozí až pätnásťročné väzenie. Sudca v Madride ich obvinil z toho, že hoci stáli na čele protestu, nevyzývali jeho účastníkov na upokojenie situácie, ale na ochranu katalánskych úradov prostredníctvom masívnej občianskej mobilizácie. „Tento krok nemožno v demokratickej spoločnosti tolerovať. Mobilizácia bude pokračovať. Nemôžu nás predsa všetkých uväzniť,“ uviedla organizácia Omnium Cultural v bojovom duchu na Twitteri.

     

     

    Zdroj: Twitter/Òmnium Cultural

    Španielsky generálny prokurátor navyše požiadal sudcu, aby uväznil aj šéfa katalánskej polície Josepa Lluísa Trapera. Ako dôvod uviedol neochotu policajného dôstojníka plniť príkazy španielskych úradov, ktoré požadovali podniknúť všetky kroky na zastavenie nezákonného referenda. Traper bol nakoniec prepustený, ale musel odovzdať svoj pas a na súde sa má hlásiť každých pätnásť dní.

    Španielsky ústavný súd medzitým označil katalánske referendum o nezávislosti za protiústavné, a teda aj neplatné. Vodca Katalánska Carles Puigdemont po prepočítaní hlasov oznámil, že za nezávislosť sa vyjadrilo 90 % voličov, a dodal, že má preto mandát na vyhlásenie nezávislosti. Od španielskej vlády však dostal ultimátum, podľa ktorého má osem dní na to, aby sa svojich plánov vzdal. Ultimátum vyprší tento štvrtok.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -