Bžánova kancelária dostala od štátnej nemocnice za služby viac ako 46 500 eur. Na základe jeho analýz nemocnica na súde obhajovala kritizovanú zmluvu

    0
    Nemocnica v Bratislave-Ružinove Foto: TASR

    Externému právnikovi platila za služby najzadlženejšia slovenská nemocnica. Išlo o spor vo veci vyberania parkovného pred nemocnicami súkromnou firmou Zipp-S. Denník N konštatuje, že okolnosti prenájmu sú zvláštne. Spor o parkoviská trvá od roku 2011, keď nominant ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika Miroslav Bucha podpísal zmluvu na prenájom parkovísk pred nemocnicami v Ružinove a v Petržalke do roku 2023.

    Pacienti museli platiť súkromnej firme Zipp-S, za ktorou je podnikateľ Dušan Blattner. Za druhej Ficovej vlády do nemocnice nastúpil nový riaditeľ Miroslav Bdžoch. Už vtedy Lekárske odborové združenie (LOZ) prenájom parkovísk a vyberanie peňazí pre súkromníka (euro za hodinu) kritizovalo. Zipp-S začal vyberať parkovné až v roku 2013, nemocnici mala firma zaplatiť za prenájom dvoch parkovísk 952 500 eur.

    Nemocnica si po tlaku lekárov aj pacientov objednala dve analýzy možností vypovedania zmluvy s firmou. Bžánovi za ne nemocnica zaplatila 22 000 eur. Za zastupovanie v kauze pred súdom dostala Bžánova kancelária ďalších 10 752 eur, za konzultácie 3 348 a 6 336 eur mu nemocnica poslala aj za bližšie neurčený iný spor, v súvislosti s ktorým mal dostať ešte 3 888 eur. Spolu teda dostala Bžánova kancelária od nemocnice za takmer štyri roky (od decembra 2012 do októbra 2016) viac ako 46 500 eur, z toho v súvislosti s parkoviskami aspoň 36 300.

    Bývalé vedenie nemocnice odmietlo sprístupniť Bžánove analýzy s vysvetlením, že ide o duševné vlastníctvo jeho kancelárie. Nové vedenie ich však sprístupnilo. Z analýz vyplýva, že hoci došlo k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní nemocnicou, neznamená to, že zmluva s firmou prevádzkujúcou parkoviská je neplatná. Nemocnica tak na súde zmluvu, kritizovanú lekármi aj pacientmi, obhajovala. Nové vedenie nemocnice zmluvu prednedávnom vypovedalo, pretože firma Zipp-S sa do konca júla nezapísala do registra partnera verejného sektora, kde poberatelia štátnych zákaziek zverejňujú skutočných majiteľov.

    Okrem MH Manažmentu a Univerzitnej nemocnice v Bratislave patrili podľa Denníka N medzi klientov Bžánovej kancelárie aj štátna akciová spoločnosť Javys a mesto Michalovce. Minister hospodárstva Peter Žiga odvolal predstavenstvo aj dozornú radu MH Manažmentu a súťaž o zastupovanie v prípade sporu o elektráreň v Gabčíkove v súčasnosti preveruje Úrad pre verejné obstarávanie.

    Odmenu Bžánovej advokátskej kancelárii v tejto kauze znížili zhruba štvornásobne na 17,6 milióna eur, nie je jasné, koľko napokon dostane, píše denník. Opozícia považuje aj túto sumu za prehnanú a zvolala mimoriadnu schôdzu parlamentu. Po šesť a pol hodiny trvajúcej rozprave ku kauze Bžán parlament schválil uznesenie z dielne Smeru, ktoré na rozdiel od toho opozičného nezaväzuje ministra Žigu rokovať o ďalšom znížení odmeny pre advokátsku kanceláriu.

    - Reklama -