VIDEO Prežila týždeň v prestrojení za moslimku. Čelila urážkam aj nenávisti, ale zožala kritiku

    0
    publicistka Katie Freemanová v prestrojení za moslimku (Autor: ReproFoto: YouTube/Channel 4)
    Channel 4 sa dostal pod paľbu kritiky, keď sa novinárka Katie Freemanová podujala podstúpiť „premenu“ na moslimskú ženu pakistanského pôvodu žijúcu v Británii. Nalepili jej umelý nos, aby bol širší, zamaskovali ju a dali jej na hlavu hidžáb. Takto zmenená bola pre reláciu s názvom Môj týždeň ako moslimky (My Week as a Muslim). 
     
    Denník the Independent píše, že Freemanová v upútavke na reláciu hovorí, že normálne by nechcela sedieť vedľa moslima pre prípad, že by niečo vyhodil do vzduchu. V tej istej upútavke však zaznieva aj to, že novinárka prežila v prestrojení za moslimku týždeň v skutočnej moslimskej rodine, aby si skúsila, aké to je. 
     
    Na ulici bola Freemanová bežne terčom nenávistných výkrikov zo strany Britov. Channel 4 chcel týmto sociálnym experimentom poukázať na to, čo prežívajú bežní moslimovia v Británii po teroristických útokoch, ale charita s názvom Tell Mama (Povedz mame) tvrdí, že relácia prekročila všetky medze a je nenávistná voči moslimom. 
     
    To, čo prekáža ochrancom práv najviac, je mejkap a úprava tváre, ktorou Freemanová prešla, aby sa viac ponášala na ženu z Pakistanu. Rozšírenie nosa a stmavnutie pleti je podľa charity Tell Mama nechutné a podporuje náboženské a rasové stereotypy. 
     
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -