To je ale šikovný migrant! Vo Viedni len vyvaľujú oči, ako si nabalil vrecká. Bohužiaľ, nelegálne

    0
    Rakúska vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Najmä nemecké médiá sa desia možnej vládnej koalície v Rakúsku, ktorej súčasťou by okrem víťazných ľudovcov Sebastiana Kurza mohli byť aj slobodní Hainza-Christiana Stracheho. Obavy by však mali mať aj desaťtisíce prisťahovalcov, ktorí zaťažujú sociálny systém. V prípade uzavretia pravicovej koalície by zrejme došlo k revízii sociálneho systému a pre mnohých migrantov by Rakúsko prestalo byť rajom na zemi.

    Dramatická je situácia predovšetkým vo Viedni, kde v minulom roku poberalo sociálne dávky a ďalšie príspevky viac ako 40 % prisťahovalcov. Veľmi príčinlivý bol aj 59-ročný muž z Čečenska, ktorý sa v krajine zdržiaval neoprávnene a vystupoval pod falošnou identitou. Napriek tomu mu z rezortu riadeného socialistami pravidelne chodili stovky eur mesačne, a to celé štyri roky. Od roku 2013 sa tak muž obohatil o 70 000 eur.

    Muž poberal minimálne zabezpečenie, príspevok na bývanie a ďalšie sociálne dávky a od roku 2013 tak dostával okolo 1 458 eur mesačne. Vzhľadom na používanie falošnej identity a pre neoprávnený pobyt v krajine sa dopustil podvodu a bude čeliť trestnému stíhaniu. O zneužívaní sociálneho systému prisťahovalcami sa aj za prispenia denníka Kronen Zeitung vedú už niekoľko mesiacov diskusie. Ale až podobné konkrétne prípady ukazujú, do akej miery stratili rakúske úrady kontrolu nad situáciou.

    Viedenský sociálny odbor riadený Sandrou Frauenbergerovou (SPÖ) na otázku k uvedenému prípadu nebol veľmi zhovorčivý. „Nemôžeme sa vyjadrovať k jednotlivým prípadom,“ cituje Kronen Zeitung strohé vyjadrenie hovorkyne sociálneho odboru. Podľa zistení denníka je však nepriamo potvrdené, že o zneužívaní peňazí daňových poplatníkov odbor dobre vie. Jeho hovorkyňa napokon pripustila, že prípad budú podrobne preskúmavať.

    Kronen Zeitung pripomína, že danou problematikou sa zaoberá už mesiace. „V polovici septembra tohto roka nám nemenovaný úradník zo sociálneho odboru povedal, že je veľmi znepokojený rozhadzovaním peňazí daňových poplatníkov. Uviedol napríklad, že 11-členná prisťahovalecká rodina poberá 5 200 eur mesačne. Neudržateľnou situáciou sa už nejaký čas zaoberá aj prokuratúra a vyšetrovanie stále prebieha,“ uzavrel denník.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -